Голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький підтримує рішення, прийняті останніми днями в парламенті. «Сьогодні, на щастя, у нас хоча б один законний орган залишився — Верховна Рада. І сьогодні єдиний вихід піти з вулиці — прийняти необхідні закони саме в парламенті. Я дуже хочу, щоб революційна доцільність не виплеснула дитину під назвою Україна. І щоб її цілісність і незалежність збереглися», — заявив очільник області журналістам у понеділок. Він запевнив, що виступає за цілісну, неподільну та єдину Україну та застеріг від сепаратистських і поспішних кроків: «Цілісна Україна потрібна насамперед нашим громадянам. Тому що весь цей розкол і раздрай призведе щонайменше до економічних негараздів і соціального провалу».

Андрій Шишацький висловив сподівання, що світ із розумінням поставиться до економічних проблем, які зараз переживає країна, і надасть допомогу. «Упевнений, ця допомога буде і зі сходу, і з заходу», — зазначив керівник. На запитання про ставлення до Віктора Януковича голова облдержадміністрації відповів так: «Я завжди був за мирне вирішення конфлікту, проти застосування насильства. Про це говорив неодноразово я, про це говорив президент футбольного клубу «Шахтар» Рінат Ахметов, поважні люди в області. Але поспішати зараз засуджувати і відхрещуватися не буду. Не люблю людей, які вчора годувалися з руки, висловлювали позицію, а сьогодні активно відхрещуються і засуджують. Не можна так змінювати «масть».

Водночас голова області поклав відповідальність на екс-президента за сутички з трагічними наслідками: «Потрібно правді дивитися в очі. Було зроблено дуже багато помилок. У тому числі трагічних. Які, найстрашніше, призвели до смерті людей. І це, звичайно, потягне за собою відповідальність Президента». Андрій Шишацький пообіцяв допомогу родинам трьох загиблих активістів Євромайдану, які родом із Донеччини, та п’ятнадцяти потерпілим силовикам, пораненим під час сутичок.

У будівлі обласної державної адміністрації у понеділок можна було помітити ознаки готовності відбивати штурм. На першому поверсі біля вікон сиділи і стояли кілька міліціонерів зі щитами, поруч були приготовані три вогнегасники. Перед входом на 11-й поверх, де розташовані кабінети голови облради та обласної держадміністрації, вирував запах зварювального апарату: у стіні стирчали штирі, до яких, очевидно, планувалося приєднати металеві грати. «Оборонні» заходи Андрій Шишацький пояснив тим, що на Євромайдані в Києві нібито лунали погрози на адресу донеччан. «На жаль, коли є загроза, агресія — людям доводиться організовуватися». «Від провокацій і дурня краще захиститися», — додав Шишацький.

Ситуацію із наповненням бюджету в області називають складною. «Дуже складно буде найближчими тижнями. Але потрібно все витримати. Донецька область перерахувала за день 235 мільйонів гривень до Пенсійного фонду і 212 мільйонів — до бюджетів усіх рівнів. Я розмовляв із київськими керівниками, які залишилися, що необхідно забезпечити надходження хоча б мінімуму коштів назад. Донбас сплачує податки, платить до Пенсійного фонду. І вважає, що його люди повинні отримувати зарплати і пенсії», — сказав очільник області.

Донецька область.