Позачергова сесія Полтавської міської ради 22 лютого відбувалася під «акомпанемент» скандувань мітингувальників-«євромайданівців». На вимогу останніх депутати прийняли заяву з осудом «злочинних дій Віктора Януковича та його поплічників», а також рішення про встановлення виготовленого раніше за народні кошти пам’ятника гетьману України Івану Мазепі. У зв’язку з тим, що пам’ятник Леніну в центрі міста протестувальники розбили напередодні, обранці громади вирішили демонтувати постамент і зняти його з балансу міста.

Водночас представники Євромайдану, котрі зайшли до зали засідань, вимагали негайної відставки секретаря міськради Оксани Деркач, яка очолювала міську організацію Партії регіонів. Після емоційних перемовин вона написала заяву про складення повноважень і залишила залу засідань. Тоді протестувальники зажадали від міського голови та депутатів обрання секретарем міськради представника опозиції. А коли ті на це не погодилися й Олександр Мамай закрив сесію, десятки мітингувальників разом із представниками самооборони Майдану заблокували міського голову в залі засідань і пообіцяли не випускати звідти доти, доки він сам не напише заяви про добровільну відставку.

Після того як очільник міста категорично відмовився це зробити, емоції сягнули апогею. На його адресу лунали образи та погрози, дехто намагався «дістати» керівника міста руками, хтось пожбурив у нього наповнену пластикову пляшку, інший «нетерплячий» підійшов і облив водою... За таких обставин один із представників самооборони дав Олександру Мамаю свій бронежилет, який той одразу вдягнув. Однак навіть у тих захисних обладунках вимогу протестувальників він не задовольнив.

Тож у фактичному «полоні», себто щільному кільці розлючених «євромайданівців», які не випускали міського голову навіть у туалет, останній пробув більше восьми (!) годин — з обідньої пори до пізнього вечора. За цей час йому пригадали, здається, все... Зрештою, більшій частині мітингувальників «муляли» не так політичні симпатії керівника міста, як розбиті дороги, діряві дахи їхніх житлових будинків та інші комунальні негаразди.

Зрештою, після того, як утримувати очільника міста в сесійній залі набридло й самим протестувальникам, вони його відпустили. З вимогою провести наступну сесію вже у вівторок.

Полтава.

 

Одягнений у бронежилет Олександр Мамай у сесійній залі міськради.