Презентацією шостої книги серії «Реабілітовані історією. Рівненська область», приуроченою до Дня пам’яті жертв політичних репресій, розпочався «Музейний марафон» Рівненського обласного краєзнавчого музею. Цей том містить анотовані біографічні довідки про 3868 осіб, які зазнали політичних репресій з боку радянського режиму, чиї прізвища починаються з літер «Л», «М», «Н», а також спогади жертв, архівні документи. Чимало даних, які зібрані в різних архівних установах, публікуються вперше.

— Комуністичний режим завдав надзвичайно багато лиха нашій Українській державі та українцям. Сімдесят років тому, в рамках так званої операції «Захід», тисячі наших земляків були вивезені до Сибіру. Як розповідає моя бабуся Наталя, на збори дали п’ятнадцять хвилин. Прадід був бійцем УПА, загинув поблизу села Посягва Гощанського району, а всю сім’ю, посадивши до товарного вагону, вивезли до міста Омськ. Так чинили з простими людьми, дітьми... Тож важливо пам’ятати ті злочини, які скоював радянський режим. На сьогодні опублікували вже шостий том книги серії «Реабілітовані історією. Рівненська область». І обласна рада, зі свого боку, долучилася до фінансування видання та робитиме це надалі, — зазначив на презентації заступник голови обласної ради Олексій Бучинський.

За словами керівника науково-редакційної групи «Реабілітовані історією. Рівненська область» Андрія Жив’юка, роботу над книжкою планують продовжувати й надалі. Адже, щоб дійти до букви «Я», потрібно видати ще два томи. До того ж у планах краєзнавців зібрати та опублікувати матеріали, які стосуються спецпереселенців.

Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.