ЮВІЛЕЙ

Сьогодні виповнюється 80 років нашому колезі, організатору та першому керівнику Видавництва Верховної Ради України ДЯЧЕНКУ Юрію Павловичу.

Юрій Павлович розпочав трудову діяльність коректором, з часом, закінчивши факультет журналістики Київського державного університету імені Т.Г. Шевченка, спеціальність журналістика, працював редактором, головним редактором видавництва Київського університету імені Т.Г. Шевченка. Проявив себе творчим працівником, здібним організатором. Був запрошений на роботу до Ради Міністрів України. У 1990—1995 роках очолював Держкомвидав та Держкомпреси України.
За час роботи на керівних посадах у галузі поліграфії та видавничої справи зробив значний внесок в її становлення, реформування, зміцнення матеріально-технічної бази та кадрового потенціалу. За його керівництва до Києва переведено Книжкову палату України та побудовано для неї нові приміщення, розпочали роботу нові видавництва та поліграфічні підприємства, майже в кожному районі України відновили роботу друкарні.
Він був одним із засновників і членів редколегії серій українських видань — «Пам’ятник історичної думки України», «Літературні пам’ятки України», «Бібліотека історичної прози», «Українські літописи», а також «Українські літературні енциклопедії».
Юрій Павлович брав активну участь у громадській діяльності — був членом президії Української Ради Миру (1984—1989 рр.), яку очолював О.Т. Гончар, натепер входить до складу дорадчо-консультативної ради президії Української Ради Миру, головою якої є Л.М. Кравчук.
1997 року Ю.П. Дяченка призначено директором Видавництва Верховної Ради України, яке очолював майже 10 років. Під його керівництвом у видавництві вийшло друком понад 500 назв книжкової продукції. У тому числі ексклюзивне високохудожнє видання Конституції України, на якій складають присягу Президент України та народні депутати України.
Нині Ю.П. Дяченко завідує книжковою редакцією парламентського видавництва. Водночас майже 20 років викладає у Видавничо-поліграфічному інституті НТУУ «КПІ». Він є автором практичного посібника «Видавнича справа: законодавчі засади, нормативне регулювання», а також навчально-методичних матеріалів із курсів «Видавництво у ринкових умовах», «Редагування окремих видів видань».
Ми надзвичайно цінуємо безцінний життєвий та професійний досвід нашого колеги, його ентузіазм та самовіддачу.
Щиро вітаємо ювіляра, зичимо міцного здоров’я, невичерпної енергії та гарного настрою. Нехай завзятість, оптимізм та успіх супроводжують його в усіх справах.

Колектив Видавництва 
Верховної Ради України.