Буковина готується до дня народження свого земляка -- Івана Миколайчука. На чотири дні -- з 15 по18 червня -- тут висадиться столичний десант, а доповнюватимуть його, звісно ж, земляки Івана: і професійні митці, й аматори. У краї відбудеться "Муколайчук-фест".

 

На знімку:

 

"Миколайчук-фест"
на сцені Київської національної філармонії

 

Цього разу його організатори вирішили зробити наголос на кінопоказі й привезти в села Буковини справжнє українське кіно. Крутитимуть найкращі картини Івана, фільми минулих часів тощо. Покажуть і відеофільм "Гей, Іване", до якого увійшли кадри з нашого, на жаль, не мирного сьогодення. Варто зазначити, що учасники й організатори цього постійно діючого фестивалю є частими гостями на сході.

 

Звісно, не минеться на "Миколайчук-фесті" і без пісень, які так любив, записував і використовував у своїх картинах режисер. До слова, лише у фільмі "Пропала грамота" Іван Миколайчук використав 13 українських пісень. А ще будуть інтерпретації танців із його фільмів.

 

-- Іван був дуже музичною людиною. Він грав на багатьох інструментах -- цимбалах, скрипці, сопілці. А ще щойно чув якусь незнайому пісню, намагався її записати, а потім дуже часто використовував у своїх фільмах, -- розповіла одна із солісток знаменитого тріо "Золоті ключі" й учасниця фестивалю Валентина Ковальська.

 

Варто додати, що цей творчий колектив отримав путівку на сцену саме з легкої руки Івана. Колись до гостинної домівки Марічки та Івана Миколайчуків завітали Ніна Матвієнко і Валентина Ковальська. Іван попросив виконати одну з його улюблених пісень, та коли почув їхній чарівний спів, одразу запропонував виступати разом. "Фактично він є нашим відкривачем і продюсером", -- колись розповідала в своєму інтерв'ю авторові цієї публікації Марія Миколайчук.

 

Тож і кульмінацією вечора в столиці України, який передував фестивалю у Вижниці, став виступ цього легендарного тріо. Глядачі стоячи вітали Марію Миколайчук, Ніну Матвієнко та Валентину Ковальську, а на завершення ще й заспівали разом найулюбленішу пісню Івана.

 

Загалом "Миколайчук-фест" -- це постійний соціальний проект. І як зазначила одна з організаторів, заслужена артистка України і директор ГО "Народна філармонія" Руслана Лоцман, "на цьому не заробиш грошей, проте вкладеш у щось набагато цінніше -- у глибину народу". Може, саме тому учасники фестивалю так багато подорожують Україною і надто її сходом, де нині триває війна. Лише торік, каже Руслана, вони організували 36 заходів, а люди по всій Україні мали можливість бачити і чути рідне слово, рідну пісню.

 

Марина КРИВДА.

Фото автора.

 

Голос України