* Восени Верховна Рада розгляне питання запуску ринку землі.
* «Укргазвидобування» нарощує видобуток газу.
* Казахстан зацікавлений в українських літаках Ан-148 і Ан-158.

Хоч би як сперечалися прибічники й противники вільного продажу землі в Україні, а проблему доведеться вирішувати найближчим часом. У меморандумі з Міжнародним валютним фондом зазначено, що Україна цього року мусить прийняти закон, який регламентує обіг земель сільгосппризначення, і з 2018 року — після закінчення дії мораторію — остаточно вирішити питання продажу сільгоспземель.
Нагадаємо, з 2001-го в Україні діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. У жовтні 2016 року Верховна Рада продовжила його дію до кінця 2017-го.
«Верховна Рада законопроект розглядатиме вже... після літніх парламентських канікул», — каже перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк. За його словами, нині робоча група при МінАПК закінчує роботу над формуванням моделі запуску ринку землі в Україні та розробкою відповідного законопроекту.
«Я думаю, що ще місяць, і ми завершимо роботу над моделлю ринку, і законопроект буде винесено на розгляд уряду», — сподівається перший заступник міністра.
Наприкінці травня Кабінет Міністрів України створив міжвідомчу робочу групу у складі уряду, народних депутатів, представників профільних аграрних асоціацій і експертів, яка розробляє концепцію першого етапу земельної реформи.
Додамо, що експерти і суспільство розділилися в думках про скасування заборони на продаж сільгоспземель. Одні вважають, що її продовження створює тіньовий ринок, інші стверджують, що скасування мораторію призведе до втрати селянами землі і скуповування її іноземними компаніями.
Енергетична стратегія України до 2035 року припускає, що до 2020- го Україна повністю забезпечить себе газом власного видобутку і збільшить питому вагу альтернативних джерел енергії до 11 відсотків. Про це віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон розповів директорові Євразійського центру Атлантичної ради Джону Хербсту. 
«Основа Енергетичної стратегії-2035 — енергетична безпека країни, комплексний розвиток енергетики з урахуванням екологічних вимог, забезпечення інтеграції електричного і газового секторів України до ринку європейських країн, збільшення частки «зеленої» енергії, все більшої відмови від викопних видів палива». За словами віце-прем’єр-міністра, у України вже є помітні позитивні зрушення: прийнято Концепцію розвитку газодобувної галузі, в парламенті перебувають законопроекти, якими пропонується понизити рентну ставку для газу, що видобувається з нових свердловин, спростити процедури відведення земельних ділянок для геологорозвідувальних робіт.
Тим часом віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко за результатами 13-го засідання спільної Міждержавної українсько-казахстанської комісії з економічного співробітництва заявив про плани співпраці з Республікою Казахстан. Ідеться про забезпечення авіакомпаній і зацікавлених структур регіональними реактивними пасажирськими літаками Ан-148 та Ан-158, а також — надання послуг з авіаперевезень надважких і великогабаритних вантажів. За його словами, Україна запропонувала Казахстану поставки нового вертолітного двигуна, а також — можливості здійснення капітального ремонту низки двигунів.
«Домовлено активізувати взаємодію ДК «Укрспецекспорт» і ТОВ «Казахстанська авіаційна промисловість» щодо створення на базі Авіаційно-технічного центру в Астані сервісного центру з технічного обслуговування літаків сімейства «Антонов». За словами віце-прем’єр-міністра, розвиватимуться й двосторонні відносини в сфері дослідження і використання космічного простору.

Підсумовував Віктор БОНДАР.