Валентин Василенко (на знімку) не лише переможець конкурсу передплатників «Голосу України», а й наш багаторічний читач.

Валентин Семенович — пенсіонер, житель приміського села Михайлівка Вільнянського району Запорізької області. Йому 76 років, він випускник тодішнього Мелітопольського інституту механізації сільського господарства. Після інституту попрацював на інженерних посадах у колгоспах рідного району. Зрештою, коли вже став головним інженером та заступником голови колгоспу, довелося все кинути та повернутися до рідного села — не було кому доглядати матір. А тут запросили до управління зрошувальних систем, а потім — викладачем у місцеве ПТУ (нині професійний ліцей). У ньому успішно відпрацював 20 років до самої пенсії.
Ще до 1991 року отримав квартиру, після того довелося стати «найвідомішим у селі скаржником». Бо всі 15 багатоквартирних будинків у Михайлівці, включно з двома п’ятиповерхівками, перебувають «між небом і землею» — вони не взяті сільрадою на баланс. Завдяки мешканцям і територія, і під’їзди всього «містечка» посеред села виглядають бездоганно. Втім, чи на довго їх вистачить? Комунікації старіють, а в будинку, наприклад, де живе наш передплатник, з 12 квартир у 10 живуть лише пенсіонери.
Вісім років листування з чиновниками від Вільнянська і до Києва (самі архіви — стос заввишки, мабуть, півметра) — і жодного результату. Окрім вже згаданого вище «звання» найбільшого у селі скаржника. До речі, тут і став у пригоді «Голос України», який допомагає аргументовано, на підставі законів розмовляти із можновладцями. Та у тих, вважає Валентин Василенко, «суцільна кругова порука» та добре відпрацьовані «каруселі», у які вони відправляють подорожувати прохачів-скаржників різними установами та кабінетами.
Ще одна проблема, яка не дає спокою нашому читачеві, — Дніпровський лиман, який глибоко врізається в сушу саме в районі Михайлівки. І береги якого буквально окуповані «кращими людьми» Запоріжжя. Численні скарги (ще один стос копій листів та відповідей, а коли точніше — відписок на них) теж жодного ефекту не мають.
— Глибоко вдячний за подарунок редакції, проте більше зрадів би вашому фотокору з моторним човном або й з безпілотником, який би зняв те тотальне порушення закону на нашому лимані, — каже Валентин Василенко. — А принагідно можна було б побачити і наслідки повної бездіяльності влади та тієї кругової поруки, про яку я говорив...

Зустрічався з читачем Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Фото автора.

Михайлівка—Запоріжжя.