Аби відновити закарпатські традиції та нагадати про важливість збереження рідного колориту, наречені Анжеліка Маскалюк та Іван Агопшук із селища Ясіня вирішили провести свій найщасливіший день у житті так, як то було колись, і влаштували справжнє старовинне гуцульське весілля (на знімках — молодята та гості на весіллі).

Фото надано прес-службою народного депутата.

Національний одяг та українська народна пісня, запальна музика й танці до ранку, смачні закарпатські страви, вродливі дівчата та мужні хлопці-легені — у Ясіні відзначають урочисту подію всією громадою. Кажуть, що готуються до такого весілля місяців зо три, а святкувати можуть і весь тиждень...
Церемонія розпочинається з урочистої ходи. З одного боку селища головною вулицею рушає вся родина та друзі нареченого: як і належить, наречений та дружби верхи на конях, сім’я та друзі — на возах. З другого — з дружками та рідними до коханого їде наречена. Одягнені всі у традиційні гуцульські шати, і музики з обох сторін грають українських пісень, тож не помітити весільну ходу просто неможливо.
Жодне весілля на Гуцульщині не обходиться без викупу нареченої. І справді, маленькі гуцули перегороджують дорогу і зустрічають молодих традиційними народними танцями. Коли старости впевнились, що наречений гідний дівчини, черга й дружбам із дружками обмінятись калачами. Після цього — урочиста церемонія одруження та перший весільний танок.
Ще одна незмінна традиція українських весіль — вінчання. Уся громада організовано під супровід музик вирушає до однієї з найстаріших тутешніх церков — Струківської. Дорога неблизька, через річку. Хтось долає її пішки через місток, а дружби з дружками переходять воду верхи на конях. І тільки після вінчання час святкувати. Гості веселяться до самого ранку.
Разом із вітаннями та побажаннями благополуччя й сімейного щастя молода родина, що відтворила та зберігає рідні гуцульські традиції, отримала і несподіваний весільний дарунок — холодильник — від народного депутата України Василя Петьовки.

Рахівський район Закарпатської області.