Під такою назвою закарбується у пам’яті не лише українців, а й світу 18 лютого
Наступ силовиків, який розпочався близько 16-ї години вівторка на Майдан Незалежності, тривав цілу ніч і день середи. Повідомлення з подій на Євромайдані нагадували зведення з фронтів. За даними МОЗ, станом на 12-ту годину дня кількість жертв силового протистояння в центрі Києва вже становила 26 осіб, серед них і активісти, і силовики. Понад 380 звернулися по медичну допомогу. Водночас, за інформацією медиків Майдану, травмованих — тисячі.
Зранку середи на підмогу до Києва прибули кілька мікроавтобусів зі Львова. Щоправда, прориватися до столиці було не так просто — ДАІ заблокувала всі під’їзди до Києва. Через нібито замінування затримали також потяги, які прямували до столиці зі Львова та Івано-Франківська.
Активні силові дії упродовж дня то вщухали, то поновлювалися знову. Продовжували палати шини, час від часу лунали вибухи, постріли. З вулиці Інститутської силовики пустили в хід водомет, яким намагалися загасити півметровий палаючий вал з покришок, колод і дощок, що відділяв протестуючих від правоохоронців. Загалом картинка мала такий вигляд: половина Майдану — навколо Монумента Незалежності, ялинки та пам’ятника Кию, Щеку, Хориву і сестрі їхній Либідь — була випалена. Все випалено також навколо Будинку профспілок з боку Європейської площі.
Мітингувальники були зосереджені переважно біля сцени Майдану. Близько обіду там перебувало майже п’ять тисяч людей. Переважна більшість з них — люди, які прийшли підтримати активістів, принесли їжу, теплі речі, воду і ліки. Напруга відчувалася всюди, але полишати місце протистояння люди не збиралися. Готуючись до нової ескалації конфлікту, на Майдані розібрали практично всю бруківку. Крім того, мітингувальники увійшли до Головпоштамту та консерваторії. В останній вони облаштували медпункт. За словами одного з євромайданівців, будівлю передано активістам в оренду.
А на вулиці Грушевського, де напередодні прибрали залишки барикад, силовики побудували стіну із залізобетонних плит. Залишився тільки вузький проїзд для однієї машини. Тим часом до Києва вирушили десантні війська з Дніпропетровська. Цю інформацію підтвердив і в. о. міністра оборони Павло Лебедєв. За його словами, це було зроблено для посилення охорони баз, де зберігається бойова зброя, а також арсеналу.
Тривожною видалася й ніч на Майдані Незалежності. Наступаючи на мітингувальників, правоохоронці відтісняли їх відразу з двох боків — вулиці Інститутської та Європейської площі. Тож територія Майдану зменшилась удвічі. Відгородитися від силовиків активісти намагалися вогняною стіною, палили все, що було під руками — намети, шини. Але ті гасили полум’я з водометів і потроху наступали вперед. Бої велися вже буквально за 200 метрів від сцени та за 50 — від Будинку профспілок.
Ще більшу тривогу викликало відключення світла на Майдані Незалежності близько опівночі. Не було електрики і в районі Софійської та Михайлівської площ. Активісти припускали, що це зроблено для початку повноцінного штурму. До того ж з’явилася інформація, що за рішенням суду протест на Майдані оголошено поза законом, тож до ранку мітингувальники мають його звільнити, або ж його буде «зачищено».
Поранених виносили через так званий коридор життя з Майдану до Михайлівського собору. Саме там облаштувався медпункт, адже Будинок профспілок, де надавали першу медичну допомогу протестувальникам, палав у вогні. Як стверджують активісти, підпалили його силовики, які спочатку з даху кидали у натовп гранати, а потім підпалили будівлю із середини. Натомість міліція у підпалі звинуватила «Правий сектор». Через пожежу на верхніх поверхах виявилися заблокованими декілька активістів. Якийсь хлопчина прямо по зовнішній стіні піднявся на шостий поверх і допоміг спуститися звідти дівчині. Знизу за цим, без перебільшення, героїчним вчинком спостерігали активісти, що тримали тенти, аби заблоковані могли вистрибувати з вікон. Загасити пожежу рятувальникам так і не вдалося, вогонь знищив Будинок профспілок.
Влада всю провину за ситуацію поклала на протестувальників та опозицію.
На знімку: 19 лютого 2014. Ранок, Київ, палаючий Будинок профспілок.
ФАКТ
«Щойно в 17 лікарню приїхав батько Плеханова Саші. Хлопцю 7 березня мало виповнитися 23 роки. Всі лікарі плакали. І ми всі також. Лікарі нібито щодня бачать кров і горе, але такого жаху — безглуздого та братовбивчого — не бачили». Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала народний депутат Ірина Геращенко.
Барикади з бетонних блоків на вулиці Грушевського.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
19 лютого 2014. Ранок, Київ, Майдан Незалежності, медики надають допомогу постраждалим під час сутичок.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.