Трагедія відбулася в 5-му корпусі СІЗО Одеси, в якому тримають арештованих працівників правоохоронних органів, митників, податківців. 39-літній ув’язнений, засуджений за двома статтями КК України (115 і 187), виконував обов’язки рознощика їжі й мав змогу безперешкодно пересуватися коридорами СІЗО. За інформацією правоохоронців, чоловік ретельно готувався до злочину — у нього були сокира й ніж. Зникнення співробітниці помітили вранці й одразу ж почали її пошуки, але знайшли тільки надвечір. Порубане на шматки тіло жінки лежало в сміттєвому баку, що стоїть біля свинарника, який входить у підсобне господарство слідчого ізолятора. Убивця затриманий і вже дав свідчення про причетність до злочину.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

 

Цю інформацію вже підтвердили «Голосу України» й у Міністерстві юстиції. «Так, справді сталася страшна трагедія. Тривають слідчі дії із залученням поліції та прокуратури. Слідчі прокуратури Одеської області уже розпочали кримінальне провадження за фактом службової недбалості та неналежного виконання своїх обов’язків співробітниками СІЗО (ч. 2 ст. 367 КК України), внаслідок чого стало можливим вчинення ув’язненим цього злочину», — повідомили в прес-службі відомства.
За інформацією правозахисників, пенітенціарна система нині потребує негайних змін. Хоча реформа вже почалася, процедура цього процесу продумана поверхово, стверджує Євген Нецветаєв, начальник відділу моніторингу пенітенціарних установ у адміністрації Уповноваженого з прав людини. «Влада хоче ліквідувати старі ізолятори, не згадуючи про розробку нових. Це відіб’ється насамперед на підслідних: поки не з’являться сучасні СІЗО за межею міста, їх перевозитимуть у місця позбавлення волі в інші області», — зазначив він.
А тим часом умови тримання ув’язнених лише в Одеській установі виконання покарань № 21 не витримують жодної критики. Принаймні такий висновок нещодавно зробили монітори Національного превентивного механізму під час відвідання цієї установи. «Громадяни перебувають у тісних задушливих камерах з несправними санвузлами, недостатнім рівнем освітлення та в умовах перенаселення, припливно-витяжна вентиляція не забезпечує належного провітрювання. А знущання і тортури, які дозволяють собі співробітники, доводять арештантів до відчаю», — зазначили вони в своєму звіті.
Як стало відомо «Голосу України» з власних джерел, в Одеському СІЗО за останні декілька місяців загинули 8 осіб. Рівно місяць тому в одній із камер установи, де перебували четверо осіб, сталося вбивство. Від отриманих травм помер чоловік 1977 року народження.