У День Незалежності України в Солом’янському районі Києва відбулася акція зі збору української літератури для мешканців тимчасово непідконтрольних українському уряду територій Донецької та Луганської областей та прифронтових населених пунктів.

 

Головний редактор видавництва «Легенда» Юрій Бедрик, Ліна Кущ, Ксенія Палій.

Фото автора.

Акція «Донбас читає українською» відбулася в рамках ініціативи газети «Голос України», Національної спілки журналістів України, Київської організації НСЖУ. Ідею підтримала Централізована бібліотечна система Солом’янського району столиці.


Уже три роки поспіль українці, що мешкають на лінії зіткнення, позбавлені вільного пересування, спілкування з однодумцями, медичного обслуговування тощо. І розрадою для них деколи стають найпростіші речі. Однією з таких є читання. Це дає змогу людям по той бік лінії розмежування відчути єдність з усією країною, бути залученими до спільного культурного простору тощо.


Тож у неділю парк «Орлятко» прикрасили яскраві локації, одну з яких було присвячено збору книг для Донбасу.


«Серед видавців, які вирішили допомогти українцям Донбасу, — добрі друзі бібліотек Солом’янки: «Кальварія», «Фонтан казок», «Теза», серед письменників — Марія Морозенко, Наталка Поклад, Оксана Кротюк. Впевнена, що ініціатива знайде подальшу підтримку. Ми плануємо заохотити до участі в акції і читачів, і працівників бібліотек нашого району», — розповіла головний бібліотекар із масових заходів Солом’янського району Ксенія Палій.


Відгукнулася на прохання про допомогу в розповсюдженні літератури для мешканців Донбасу викладач з Краматорська Оксана Проселкова. Крім того, допомогу запропонував благодійний фонд «Восток-SOS»: під час однієї з поїздок волонтерів на Луганщину книги знайдуть своїх власників.


Наразі збір літератури триває, але перші десятки книг уже вирушили до Донбасу. Зокрема, до 1 вересня отримали видання, зібрані співробітниками «Голосу України», учні школи в Талаківці (Маріуполь), де навчаються зокрема діти із «сірої» зони. Частину книг вдалося передати на непідконтрольну територію. Серед них — і дитяча література, і сучасні твори про війну на сході. Родини патріотів по той бік лінії розмежування висловили подяку за такі подарунки. Кажуть, що мріють про час, коли ці книги стануть основою народних бібліотек у визволених містах.