ВІННИЦЯ:

Барельєф видатному українському композитору Миколі Леонтовичу урочисто відкрито на подвір’ї Вінницького училища культури і мистецтв, названого на його честь. Погруддя талановитого земляка увічнили у граніті з нагоди 140-ї річниці з дня його народження, яке святкуватимуть у грудні нинішнього року. Ідея вшанування пам’яті композитора у такому вигляді належить заслуженому артисту України, колишньому директору училища, а нині керівнику обласного департаменту культури Станіславу Городинському. 


«Коли бачиш людину, її обличчя, очі, нехай навіть у камені, мимоволі думаєш про неї, — розповідає один із першокурсників, який затримався біля постаменту після його відкриття. — Про що думаєш? Про те, як композитор працював, як зумів досягти такої висоти у творчості, якою був людиною. Одне слово, і собі хочеться так само натхненно працювати».

 

 

Під час відкриття погруддя Леонтовича студенти училища культури і мистецтв його імені виконали знаменитий «Щедрик», цей твір знають у світі під назвою «Колядка дзвонів».

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.

Разом з колективом викладачів і студентів участь у вшануванні композитора взяли голова Вінницької облради Анатолій Олійник та керівник облдержадміністрації Валерій Коровій. «Святкування 140-ї річниці від дня народження нашого видатного земляка розпочали з грандіозної події у мистецькому житті краю — міжнародного оперного фестивалю «Операфест-Тульчин», що відбувся влітку нинішнього року, — зазначив Валерій Коровій.

— До речі, відкривали фестиваль оперою Леонтовича «На Русалчин Великдень». У Тульчині Леонтович працював, там створено музей його імені. Торік відновили садибу-музей у селі Марківка, де народився композитор. На подвір’ї відкрили пам’ятник його всесвітньо відомому «Щедрику». Ще у нас буде Діброва Леонтовича».


— Відроджуючи пам’ять про видатних українців, таких як Микола Леонтович, тим само відроджуємо країну, робимо це, незважаючи на непростий час, — наголосив голова облради Анатолій Олійник.


Ще один подарунок на честь композитора вінничани готують у селі Шершні Тиврівського району, де Леонтович провів дитинство. Зберігся будинок, в якому мешкала сім’я. Люди з власної ініціативи збирають кошти на відродження садиби. Влітку молодь провела фестиваль на підтримку такого задуму.