Замість професійного свята — попереджувальна мирна акція під будівлею Кабінету Міністрів у Києві. Учора, напередодні Дня нафтовика, що відзначатиметься 10 вересня, працівники ПАТ «Укрнафта» у столиці вимагали від уряду не зарплат і дотацій, а... можливості продовжувати видобуток нафти й газу.

 

 

Цього року досі не продовжено дію дев’яти спеціальних дозволів на видобуток. Це означає, що Заводівське, Коржівське, Козіївське, Південно-Панасівське, Анастасівське, Артюхівське, Рибальське, Качалівське і Липоводолинське родовища (а це 155 свердловин!) будуть законсервовані. Видобуток «Укрнафти» впаде на 20 відсотків, держбюджет недоотримає до кінця року 1,1 мільярда гривень, втрати місцевих бюджетів очікуються на рівні 70 мільйонів гривень, а за рентними платежами мінус оцінюється у 1,4 мільярда. Крім того, спеціалісти галузі вважають, що відновити видобуток нафти й газу після консервації на більшості свердловин з технічних причин уже не вдасться.


«Прем’єр-міністр любить нагадувати, скільки днів Україна не купує російського газу. Так ось нові цифри: Україна вже 100 днів живе без охтирського газу», — саме так емоційно завершив свою промову на акції директор бізнес-підрозділу «Схід» ПАТ «Укранафта» Сергій Наслєдніков.


Річ у тім, що п’ять з дев’яти родовищ, на які не продовжено спецдозволів, розташовані саме у Сумській області. Припинення роботи підприємства, яке платить найбільші внески до місцевого бюджету і є працедавцем для тисяч робітників, може обернутися колапсом для регіону. Вже не кажучи про те, що на Сумщині напередодні опалювального сезону через зупинку роботи газопроводів, що належать ПАТ «Укрнафта», без газу лишилися вісім населених пунктів з 50 тисячами мешканців. Під загрозою припинення подачі газу населення Прилук Чернігівської області й робота Гнідинцівського газопереробного заводу, що у Варвинському районі.


«Голос України» вже неодноразово писав про причини конфлікту між Державною службою геології та надр і ПАТ «Укрнафта». Служба відмовляється продовжити дію ліцензій через те, що у товариства є податковий борг.

«Укрнафта», по-перше, визнає наявність боргу, накопиченого у попередні роки, і вже два роки намагається його реструктуризувати, паралельно справно сплачуючи усі поточні податки й платежі. При цьому Мінфін і ДФС увесь цей час чомусь не можуть розглянути запропоновані товариством плани. А йдеться, до речі, про шостого платника податків в Україні: торік підприємство перерахувало до бюджету 8,1 мільярда гривень! По-друге, «Укрнафта» у всіх судових інстанціях довела, що податковий борг не може бути підставою для відмови продовження дії спецдозволу. Це судове рішення вже набуло чинності й не підлягає оскарженню. Понад те, у листопаді 2016-го і березні 2017-го «Укрнафта» подала два позови про продовження трьох і шести ліцензій, і 3 серпня після розгляду в апеляційній інстанції набрало чинності рішення окружного адмінсуду міста Києва, яке зобов’язує Держгеонадра продовжити на 20 років і видати ліцензії на Заводівське, Коржівське і Козіївське родовища. Суд вказав на неправомірність дій Держгеонадр і незаконність відмови в продовженні ліцензії через податковий борг. 11 серпня Державна виконавча служба відкрила виконавче провадження з метою виконання судового рішення.


Суд першої інстанції також задовольнив позов «Укрнафти» про продовження шести ліцензій. Не погодившись з рішенням суду, Держгеонадра подали апеляцію, її слухання заплановано на 11 вересня.


Водночас самі працівники «Укрнафти» намагаються усіма доступними методами захистити своє підприємство, а заодно й нафтогазовидобувну галузь країни. Під час акції вони вимагали продовжити спецдозволи на видобуток нафти й газу. Від Кабміну нафтовики зажадали забезпечити розгляд та затвердження запропонованого правлінням товариства плану фінансового оздоровлення компанії та стратегічної програми соціально-економічного розвитку на період до 2025 року задля збереження робочих місць та кадрового потенціалу компанії. Також нафтовики вимагають створити робочу групу для ліквідації податкової заборгованості «за рахунок повернення природного газу ПАТ «Укрнафта» власного видобутку в обсязі 2 061 805, 134 тис. куб. м, як це передбачено судовими рішеннями», йдеться у вимогах учасників акції. Також вони вважають, що чиновники, винні у затягуванні видачі спецдозволів на видобуток, що вже призвело до зупинення видобутку на шести ділянках надр, мають бути притягнені до відповідальності.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.