ЧЕРНІГІВ:

На Чернігівщині голова обласної організації Народного Руху Микола Череп ініціював Ічнянське районне товариство українсько-кримськотатарської дружби «Бірлік» (у перекладі — «Єдність»). Поштовхом стало відкриття пам’ятного знака в селі Крупичполе, де влітку 1669 року війська українського гетьмана Івана Виговського і кримського хана Мухаммеда Герая ІV Софу об’єдналися і розгромили московитів під Конотопом.

 

В «Укрінформі» відбулася прес-конференція голови Меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата України Рефата Чубарова, історика Андрія Іванця та Миколи Черепа з нагоди регіональної ініціативи.


На сувенірній монеті, присвяченій заснуванню Ічнянського районного товариства українсько-кримськотатарської дружби «Бірлік», зображено стилізоване сполучення українського й кримськотатарського гербів — тризуба й тамги. «Це історичні і водночас офіційні символи двох народів, що мають у собі спільний елемент — наявність трьох зубців, хоча й розташованих та зображених по-різному. Опосередковано це є свідченням спільності історичних доль українського й кримськотатарського народів», — розповів Микола Череп.


Кримськотатарська тамга спочатку була родовим символом династії Гераїв, першим її почав використовувати засновник династії Хаджі Герай І, відтоді тамга стала символом ханської влади. З часів першого Курултаю 1917 року вона стала офіційним символом усього кримськотатарського народу.


«Ми серйозно займаємося реконструкцією деяких періодів української історії, таких як Запорозька Січ і Кубанське військо. Все це — можливість у тісній співпраці з істориками прищепити молодому поколінню правильне розуміння патріотизму. А Конотопська битва, як і співпраця українських козаків з кримськими татарами, досі сприймається через викривлення московської пропаганди», — зазначив Микола Череп.


Він повідомив, що членами організації «Бірлік» стали майже сто осіб, та вручив сувенірні монети і відповідні сертифікати голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову і координатору організації «Таврійська гуманітарна платформа», історику Андрію Іванцю.