Днями відбулася позачергова сесія районної ради, в якій узяв участь і на якій виступив депутат Верховної Ради Іван Рибак. Депутати заявили, що через брутальне рейдерство з боку головного управління Державної фіскальної служби — під загрозою робота єдиного у районі підприємства з переробки молока «Путильська молочарня». Таке терпіти представники територіальної громади не збираються, бо життя людей у гірській глушині й так безпросвітне.


Як заявили промовці, після публікації в газеті Верховної Ради «Голос України» та районній газеті «Карпати» статей про атаку податківців на молокозавод та екокурорт «Хутір Тихий» до районної ради масово почали звертатися мешканці району, обурені ситуацією, адже їм ніде подіти молоко, а корів вони розводили саме під можливість продавати його молочарні. Тому депутати вирішили стати на захист людей.


Сесія напрацювала колективного листа до голови Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна, голови ОДА Олександра Фищука, в. о. начальника ГУ ДФС у Чернівецькій області Віталія Шпака.


«Путильчани майже 15 років мріяли про «Путильську молочарню» — сучасний завод у центрі Карпат, і, завдяки районній владі та інвестору Анатолію Стефанюку, ця мрія збулася. Занедбаний молокозавод, де нічого, крім розвалених стін, сміття та каміння, не було, запрацював. Нині «Путильська молочарня» є гордістю Путильського району. Кожен, хто ставав на посаду голови облдержадміністрації, відвідував молокозавод, підкреслював важливість цього підприємства для розвитку регіону. Сьогодні продукцію «Путильської молочарні» розвозять по всій Україні, забезпечують навчальні заклади району, лікарні. Місцеве ж населення вже звикло, що здавання молока на молочарню — це додатковий дохід сім’ї. Створення умов спонукало розвиток тваринництва як гарантовану альтернативу зайнятості населення району. Сотні сімей продають надлишки молока на молочарню, і їхня кількість постійно зростає. У цьому році вже перероблено понад 3 тисячі тонн молока. Тут працює майже 40 фахівців із фондом оплати праці понад мільйон гривень. Підприємство не зупинила повінь 2008 року, економічна криза, обвал валюти, украй погані дороги, але його легко може зупинити незаконна спроба забрати з обігу більше 2 мільйонів гривень, які буцімто нарахували податківці», — пишуть у своєму колективному зверненні депутати економічно депресивного гірського Путильського району.


На підтримку шанованого в районі інвестора путильські депутати виступили єдиним фронтом, розуміючи, що наразі ситуація з молокозаводом є лакмусовим папірцем перевірки ставлення держави до гірських районів. Адже Кабмін і Міністерство інфраструктури на людях висловлюють підтримку мешканцям гірських районів, а на практиці ДФС, як репресивний орган Кабміну, готова розорити єдине у гірському районі підприємство.


Як заявив народний депутат від БПП Іван Рибак, він докладе максимум зусиль, щоби підняти розгляд проблеми «Путильської молочарні» на рівень Верховної Ради і Кабміну. Він переконаний, що влада має відповідати за свої слова і невиконання стратегії розвитку депресивних регіонів, до яких належить гірський Путильський район.


Цікаво, скільки молока ще протече, доки київська влада зглянеться на проблеми гуцульського району без доріг і без перспективи?