Запорізька область на порозі екологічної катастрофи у зв’язку з масовим замором піленгаса в Молочному лимані. Про це під час термінового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій повідомив очільник Запорізької ОДА Костянтин Бриль.

На знімку: лише за вихідні загинуло майже 10 тисяч особин піленгасу.

Фото з відкритих джерел.

Лиман з Азовським морем з’єднує вимоїна, але щороку ситуація з її замуленням повторюється. Ускладнює ситуацію той факт, що в лиман деякі види риби, зокрема піленгас, заходять на нерест, а виходять з нього до відкритого моря вже підрослі особини. За приблизними даними, у вимоїні Молочного лиману загинуло понад 10 тисяч особин піленгасу масою від 500 грамів до 3 кілограмів. Збитки, завдані державі та рибному промислу, становлять мільйони.
— Передусім потрібно провести заходи щодо недопущення погіршення ситуації, — наголосив Костянтин Бриль. — Суб’єктом господарювання на цій території є Приазовський національний парк, проте щороку навесні та восени виникає проблема із замуленням вимоїни. ОДА виділила кошти та провела тендер на розчистку. Відповідно до умов договору, ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» у визначені строки було перераховано авансовий платіж у розмірі 391,053 тис. гривень, але підприємство не розпочало заходи з розчистки з’єднувального каналу та не виконує умови договору.
За словами Костянтина Бриля, шукатимуть винних правоохоронні органи, а першочергове завдання обласної влади — зробити все, щоб ситуація не погіршилася. Тому було ухвалено рішення визнати територію гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Молочний лиман» місцем екологічної катастрофи та виділити кошти з резервного фонду задля термінового проведення робіт.
До ліквідації наслідків мору риби долучено також підрозділи ДСНС, Нацгвардії та всіх небайдужих промисловців. Окремо ОДА звернеться до Мінекології щодо негайного втручання в ситуацію, виділення коштів та вирішення питання щодо забезпечення водного сполучення між Азовським морем та Молочним лиманом, буде направлено листи до правоохоронних органів щодо внесення до ЄРДР матеріалів щодо посадових осіб ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» у зв’язку з невиконанням умов договору та керівництва Приазовського національного природного парку щодо незабезпечення підтримки гирла лиману.