Минулий місяць, як і годиться, пройшов під знаком підготовки до опалювального сезону. Заяв про готовність господарств до зими не робили хіба що ліниві. Щоправда, рапортувати почали, а дехто й вказівки давати ще в середині серпня. Спробуємо відтворити у хронологічному порядку.


Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час своєї робочої поїздки на Миколаївщину ще 17 серпня закликав місцеву владу поквапитись із підготовкою до опалювального сезону. За його словами, свідчення тому буде готовність станом, не на 15, а на 1 жовтня, ще краще — на 15 вересня. Крім того, глава уряду закликав місцевих керівників потурбуватися про якісне розчищення доріг під час снігопадів.


«Я розумію, що важко, але правильно підготуйтесь і утримуйте в нормальному стані українські дороги, принаймні, по максимуму все, що зможете, маєте вичистити. Зрозуміло, що і техніки теж є недостатньо, у нас до перших опадів є місяці, щоб підготуватися», — напучував Володимир Гройсман.


Коротше: дороги ніякі, техніки немає, але «…що зможете, маєте вичистити». Так і хочеться додати, що у грудні може несподівано випасти сніг…


А віце-прем'єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко поспішив відзвітувати вже 6 вересня: «До опалювального сезону готові майже 96% об'єктів в Україні». Він зазначив тоді, що в Тернопільській, Черкаській, Чернівецькій, Львівській областях і у Києві — у Києві!? — необхідно прискорити підготовку дитячих садків і шкіл. Геннадій Зубко підкреслив, що до 1 жовтня житлові та соціальні об'єкти повинні бути готові до опалювального сезону.


Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик додав своє авторитетне слово, зазначивши, що проблем з накопиченням вугілля на складах українських ТЕС немає. Тим часом засоби масової інформації повідомляють про все нові надходження вугілля із Південно-Африканської Республіки та Сполучених Штатів. Нагадаємо, що з травня у порту «Южний» вже розвантажено понад 220 тис. тонн енергетичного вугілля з ПАР, а до кінця року чекаємо поставки 700 тис. тонн антрацитового енергетичного вугілля із США.


Міський голова Києва Віталій Кличко теж не обійшов увагою тему підготовки до зими, заявивши 14 вересня, що столична влада виконала практично всі роботи з підготовки до опалювального сезону. Київ готовий більш як на 90 відсотків. Столичний градоначальник зазначив, що місто розпочне опалювальний сезон у складних умовах — це і підготовка до закінчення контракту з «Київенерго», і високі тарифи, і переважно зношена інфраструктура ЖКГ. А ще видав черговий оптимістичний перл: «Столична влада виконала практично всі роботи з підготовки до опалювального сезону. Залишилося — перевірити стан усіх тепломереж».


Краще б він цього не казав. Бо дуже великі сумніви викликає формулювання, де наступна фраза перекреслює весь позитив попередньої: «Виконали практично всі роботи…»


і «…залишилося перевірити стан УСІХ тепломереж…». Утім, не поспішатимемо із висновками, поступимося перед фахівцями.


«У Києві — станом на 29 вересня — лише 52% житлових будинків готові до підключення тепла, — повідомив минулого тижня прес-центр «Київенерго». Краща динаміка підготовки серед столичних закладів соціальної сфери: акти готовності отримали 69% лікувальних закладів, 76% дитсадків, 73% шкіл.


У цьому зв'язку «Київенерго» звернулося до балансоутримувачів житлових будинків із вимогою «прискорити підготовку обладнання та теплосистем до зими, адже тільки після цього компанія має право видати акт готовності будинку до опалювального сезону».


Найчастіше перешкодою до отримання акта готовності до опалювального сезону в «Київенерго» називають: невиконані заходи з енергозбереження, неукомплектованість контрольно-вимірювальними приладами, самовільна реконструкція системи опалення та низка інших причин.


«Це — зона відповідальності ЖЕО, балансоутримувачів будівель. Зі свого боку «Київенерго» на 96% підготувало мережі та обладнання до подачі теплоносія, аби з якомога нижчим рівнем аварійності провести опалювальний сезон у столиці», — зазначають у компанії «Київські теплові мережі» ПАТ «Київенерго».


Ну, що ж — відзвітували всі.


Перезимуємо, нам не звикати?

Підсумовував Віктор БОНДАР.