На Вінниччині 339 бюджетних закладів соціальної сфери переведено з газового на альтернативне паливо. Споживання блакитного палива у грудні 2014-го зменшено на більш як мільйон метрів кубічних, а за першу декаду січня нинішнього року — на 0,4 мільйона. Загалом протягом минулого року бюджетні заклади скоротили використання природного газу обсягом у сім мільйонів кубометрів.
В обласній програмі «Енергозбереження й енергоефективність Вінниччини-2020» передбачено переведення всіх закладів соціальної сфери, а також шкіл і дитячих садків на альтернативні види палива. 
В області збудовано завод з виробництва твердопаливних брикетів з пресованої соломи. Їх використовують для спалювання у котлах піролізного типу. Активно використовують також неділову деревину з місцевих лісів. Обласне комунальне підприємство «Вінницяагроліс» запозичило зарубіжний досвід вирощування скороспілої верби з метою спалювання деревини у твердопаливних котлах. Роблять це на спеціальних ділянках, а деревиною забезпечують школи та будинки-інтернати, де встановлено твердопаливні котли.
У низці районів, зокрема, Мурованокуриловецькому, Піщанському, Погребищенському, приміщення окремих шкіл, інтернатів, медичних закладів обігрівають за допомогою електричних котлів, максимально використовуючи нічний тариф. На дахах деяких шкіл та дитсадків, зокрема, й обласного центру, можна побачити сонячні колектори. Це ще один вид часткового заміщення природного газу на сонячну енергію.
За інформацією департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької облдержадміністрації, всі категорії споживачів забезпечені послугами з постачання теплової енергії та гарячою водою.