Один мільйон каструль борщу можна приготувати протягом року на блакитному паливі, що його економитимуть у місті залізничників Жмеринці на Вінниччині після завершення проекту з енергозбереження. Що являє собою цей проект, загальна вартість якого майже 914 тисяч євро? Де взяли таку суму грошей у невеликому місті з населенням 35 тисяч мешканців?

Один з оновлених об’єктів — дитсадок № 3.

За роки незалежності держави Жмеринка зробила два значні кроки до істотної економії природного газу. Наприкінці 90-х — початку 2000-х містяни, які мешкають у багатоповерхівках, повністю перейшли на індивідуальне опалення. Зробили це за ініціативи й підтримки міської влади. Нині орган самоврядування завершує реалізацію ще одного проекту, що дасть можливість економити на чотирьох модернізованих об’єктах 2,5 мільйона гривень щорічно.
Саме з Європи місто отримало понад 700 тисяч євро на проведення заходів з енергозбереження. Після того у Жмеринці підготували проект, яким передбачено проведення термомодернізації будівель чотирьох бюджетних установ. Мова йде про дві загальноосвітні школи і два дитсадки. Вони мають однакові номери — і школи, і дитсадки № 3 і № 4. Названі заклади «з’їдають» значну частину бюджету. В осінньо-зимовий період на їх опалення витрачають чималі кошти.
— Помиляється той, хто вважає, що отримати таку суму було просто, — розповів «Голосу України» міський голова Жмеринки Анатолій Кушнір. — Європейці надзвичайно ощадливі і прискіпливі у витрачанні грошей. У цьому переконався особисто за час реалізації проекту. Якщо відверто, були моменти, коли здавалося, що все, наша співпраця зупиниться. Та ми не опускали рук. Постійними контактами переконали, що спільна справа піде на користь громаді, а влада відкрита до співпраці на чесних, партнерських умовах.
Термомодернізація — це комплексне оновлення будівлі: від проведення капітального ремонту до заміни системи опалення й утеплення. На кожному з об’єктів нині тривають роботи. Як уточнив «Голосу України» технічний менеджер проекту Євген Ткач, на одному з об’єктів їх уже завершують, на іншому наближаються до завершення, ще на двох стадія виконання — понад 50 відсотків. Співрозмовник уточнює, що всі роботи виконують за європейськими технологіями з енергозбереження. Якщо, наприклад, передбачено встановлення вікон із трьома шибками, то в одній із шкіл довелося зняти раніше встановлені пластикові вікна, бо вони не відповідали пропонованим стандартам.
— Уперше на об’єктах нашого міста застосовується сучасна система кондиціювання, — уточнив Євген Ткач. — Вона дає можливість забезпечити такий режим вологості, який передбачено державними стандартами. Це дуже важливо, бо в кожному із приміщень, які модернізуємо, перебуває значна кількість людей. Наприклад, в одній із шкіл навчаються майже тисяча учнів. Мова не про кондиціонери. Мова про систему пристроїв у стінах, через які заходить з вулиці свіже повітря.
— Раніше хоч би скільки провітрювали приміщення, повітря все одно було важке, — розповідає завідувачка одного з дитсадків Наталія Худолій. — Тепер у нас є прилад, з допомогою якого виставляємо необхідну вологість повітря. Дихати стало легко, повітря чисте, відповідає санітарним нормам. Не знаю, чи ще десь у наших школах, дитсадках можуть похвалитися такою системою кондиціювання.
Представники програми «Угода мерів» періодично перевіряють перебіг виконання робіт. А особливо — витрати наданих коштів. «У Жмеринці приємно працювати, бо міський голова підібрав команду професіоналів, — зазначив під час приїзду до міста керівник команди підтримки Ян Ваандерс. — Він за фахом інженер, розуміється в суті справи, роботи виконують швидшими темпами, ніж очікували. Енергоефективність — та сфера, де можемо досягти результатів спільними діями».
Гість наголосив, що всі роботи здійснюються за технологіями і згідно з будівельними нормами, що діють у країнах ЄС. Здавалося б, добре, коли впроваджуємо європейські стандарти. Однак міський голова на це скрушно хитає головою. Каже, це одна з проблем — різниця в наших державних будівельних нормах і стандартах європейців. Узгодити її вдалося непросто. Зате місто матиме гарні результати. Як зазначив Анатолій Кушнір, європейці ставлять питання конкретно: робимо все й для того, щоб на виході отримати не менш як 20 відсотків економії. «Якщо, за прогнозами, на таку цифру не вдалося б вийти, вони взагалі не починали б роботи», — уточнив міський голова.

Фото надано автором.

 

ДОСЛІВНО

Міський голова Жмеринки Анатолій КУШНІР:

— Моє місто зігрівають не технології, а люди. Ми продемонстрували європейцям не лише професіоналізм, а й патріотизм, уболівання за рідне місто.

 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

Очікувана економія використання газу на чотирьох об’єктах Жмеринки становитиме протягом року 20 відсотків, або 2,5 мільйона гривень. Ця сума дорівнює 2,5 відсотка витрат із бюджету на фінансування закладів освіти. Викиди вуглецю в атмосферу буде скорочено на 21 відсоток, у кількісному виразі це 240 тонн. Мільйон каструль борщу можна приготувати на зекономленому голубому паливі — навіть це підрахували менеджери проекту.