У таке важко повірити, але факт є фактом — село Забороль (вірніше, дві його вулиці) уже чверть віку без світла. І це при тому, що Забороль — ніяка не глибинка, а розміщене за якихось десять кілометрів від обласного центру — у Рівненському районі.

 

На знімку: житель села Забороль, на двох вулицях якого немає світла вже чверть віку, виходить із ситуації так: читає ввечері при керосиновій лампі, якій 100 років, а радіо слухає за допомогою автомобільного акумулятора. 


Фото надане автором.

 

Люди по-різному виходять із ситуації. Хтось, як-от Анатолій Бондаренко, у вечірній час користується керосиновою лампою, хтось за прикладом Василя Павлуша заводить бензогенератор, хтось проклав кабель від «далеких» односельців, а більшість мешканців двох вулиць, в тому числі з дітьми, взагалі мириться з темрявою і побутовими незручностями.


Не раз селяни зверталися зі своєю проблемою в різні інстанції. Писали навіть Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману. Проте світла як не було, так і немає досі. Ті, хто мав би прокласти електромережу, посилаються на відсутність генерального плану забудови: мовляв, саме це стримує електрифікацію.


А генерального плану, справді, немає. Вірніше, він на стадії завершення. Останнім часом над ним почали активніше працювати й обіцяють затвердити найближчим часом. Якщо так, то, можливо, Весела та Сонячна вже цього року стануть «світлими». Тим паче, що селяни готові оплатити електрифікацію своїх будівель. Їм би лиш до хати світло підвели…

 

Коментар ПрАТ «Рівнеобленерго»


Як повідомила нашому власкору на Рівненщині Олександрі Юрковій речник ПрАТ «Рівнеобленерго» Алла Ліхачова, «керівництво ПрАТ «Рівнеобленерго» ініціювало зустріч із першим заступником Рівненської РДА Ігорем Грубим та заборольським сільським головою Миколою Шустовим, на якій обговорили шляхи забезпечення електроенергією житлового масиву «Південний» у Заборолі.


Попри те, що земельні ділянки тут почали виділяти ще на початку 90-х, попередній сільський голова звернулася до «Рівнеобленерго» для укладання договору про приєднання масиву житлової забудови — а це 262 ділянки — лише у січні 2015 року. 24 грудня 2015 року Заборольською сільською радою було подано заяву до ПрАТ «Рівнеобленерго» про виготовлення проектнокошторисної документації для електрифікації. Однак досі ми не отримали повного пакета документів щодо вихідних даних, необхідних для розроблення проекту — зокрема, містобудівних умов та топографічного викопіювання. Тож нинішній заборольський сільський голова Микола Шустов має зібрати інформацію про точну кількість мешканців масиву, які згодні на приєднання їх осель до електромереж. Адже нині до «Рівнеобленерго» надійшло лише шість заяв із «Південного». Крім того, сільський голова має підготувати дані про точне місце розташування будівель на вулицях масиву. Лише за наявності цієї інформації можлива предметна розмова про забезпечення заборольців електропостачанням у найбільш стислі терміни».


Євген ЦИМБАЛЮК, наш громадський дописувач із селища Млинів Рівненської області.