Вечірнє засідання 5 жовтня


Відкривши засідання, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко оголосила до розгляду три проекти закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» (№№ 7163, 7163-1, 7163-2).

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав працювати ефективно і дієво.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.


Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, який представляв президентський законопроект № 7163, зазначив, що цей документ створює правові та організаційні умови для відновлення територіальної цілісності України, повної деокупації Донецької та Луганської областей, забезпечує тверду та непохитну правову позицію України в міжнародних судових інстанціях, у переговорних процесах та блокує будь-які спроби Російської Федерації продовжити агресію, маскуючись під миротворців. «Головне — цей проект чітко і недвозначно визначає Російську Федерацію державою-агресором, а території окремих районів Донецької та Луганської областей окупованими», — підкреслив він та додав, що цим законопроектом також запроваджується поняття «окупаційні адміністрації Російської Федерації», яка під прикриттям самопроголошених органів реалізує на тимчасово окупованих територіях завдання російського політичного і військового керівництва.


Секретар РНБО наголосив, що діяльність на окупованій території збройних сил Російської Федерації, підконтрольних їй військових формувань та окупаційної адміністрації Російської Федерації суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, є незаконною, а будь-який, виданий у зв’язку з такою діяльністю, нормативно-правовий акт є недійсним та не створює правових наслідків.


Враховуючи це, законопроект визначає, що в межах тимчасово окупованої території діє особливий порядок забезпечення прав і свобод цивільного населення, визначений національним законодавством та нормами міжнародного гуманітарного права. Зокрема, у законопроекті йдеться про те, що за фізичними та юридичними особами зберігається право власності та інші речові права на майно, в тому числі й нерухоме, що знаходиться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, якщо воно набуте відповідно до законів України.


Серед визначених цим законопроектом пріоритетів державної політики значиться визволення окупованих територій, відновлення конституційного ладу на них та захист прав свобод і законних інтересів громадян України, які постраждали внаслідок російської агресії.


Крім того, законопроект передбачає запровадження ефективної системи управління військовою операцією з метою протидії російській агресії та визволення окупованих територій. «Відповідно до законопроекту схвалюється рішення Президента України про застосування з цією метою Збройних Сил України та інших військових формувань», — сказав О. Турчинов та підкреслив, що безпосереднє керівництво всіма силами і засобами, які використовуються в Донецькій та Луганській областях, покладається на об’єднаний оперативний штаб Збройних Сил України. «Створюється єдина вертикаль, яка забезпечує планування, організацію та контроль виконання оборонних та безпекових завдань у Донецькій та Луганській областях. Зокрема, спрямування і координацію діяльності військово-цивільних та військових адміністрацій», — пояснив секретар РНБО.


О. Турчинов висловив переконання, що ухвалення цього законопроекту створить умови для ефективного захисту національної безпеки України, відсічі збройної агресії РФ та визволення захоплених Росією територій.


Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, яка представила законопроект № 7163-1, нагадала, що коли 20 років тому Верховна Рада, ухвалюючи Конституцію, голосувала за статтю 17 про недопущення розташування іноземних військових баз на території України, то на вимогу комуністів у «Перехідні положення» включили дозвіл на перебування російського Чорноморського флоту на території Криму. «Почитайте, про що тоді говорили депутати. Вони казали, що флот і так там стоїть, що це лише на 20 років, що це не іноземні війська, а просто база. Вони дискутували, скільки братимуть грошей з цього Чорноморського флоту за оренду. І тільки один депутат зазначив, що через 20 років Крим не будуть вважати територією України. На жаль, минуло лише 20 років, ми маємо наслідки цього рішення», -сказала вона та додала, що таку само ситуацію маємо і з гарантіями світових держав за Будапештським меморандумом, які насправді нічого не гарантують.


«Невже вас історія нічого не вчить. Невже ви не розумієте, що, впроваджуючи будь-які російські сценарії, ви обдурюєте не Путіна, ви обдурюєте себе, ви обдурюєте своїх людей», — запитала народний депутат у колег та закликала ставити за пріоритет національні інтереси. «Щоб захистити своїх людей, свою армію і свою державу, нам потрібні справжні рішення, а не симулякри. Бо ми знов почули багато пафосних ідей, але в тому законопроекті, який був презентований, немає правди. Декларація про визнання Росії окупантом без визначення дати окупації — це порожнє слово. Це не має жодних юридичних наслідків. Тільки визнання дати окупації покладе на Росію обов’язок у майбутньому сплатити за всі руйнування і за порушення прав людини», — заявила О. Сироїд. Крім того, народний депутат наголосила на неприпустимості роз’єднання нашої політики стосовно Донбасу та Криму, «бо інакше ми відмовляємося від Криму».


Народний депутат Андрій Іллєнко, представляючи законопроект № 7163-2, наголосив, що оскільки статтею 7 президентського законопроекту «пропонується легалізувати ганебні антиконституційні та антидержавні Мінські угоди», то народні депутати від ВО «Свобода» підготували альтернативний законопроект, «у якому чітко вказується, що Росія — агресор, що окуповані території саме такий мають мати статус, що має бути припинена будь-яка торгівля з окупованими територіями». «Але, найголовніше, ми прибираємо всі згадки про ганебні Мінські угоди», — сказав він та наголосив, що Мінські угоди — це амністія терористам та фактично навіть не федералізація, а конфедералізація України».


Секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник у своїй співдоповіді зазначив, що, ухваливши цей законопроект, парламент чітко заявить, що саме Російська Федерація пішла війною на Україну, що російські війська перебувають на Донбасі та що нам треба здійснити заходи щодо визволення цих територій, а в подальшому — кроки з їх реінтеграції, деокупації, зачистці.


І. Вінник також повідомив, що Комітет з питань національної безпеки та оборони пропонує підтримати в першому читанні законопроект № 7163, замінивши при цьому в статті 7 слова «Мінський протокол від 5 вересня 14-го року», «Мінський меморандум від 19 вересня 14-го року» та «комплекс заходів від 12 лютого 15-го року» словами «Резолюцією Ради Безпеки ООН, прийнятій у зв’язку з російською збройною агресією проти України в Донецькій та Луганській областях».


Під час обговорення Сергій Соболєв («Батьківщина») назвав цинічною пропозицію комітету замінити згадки про Мінські угоди словами про резолюцію ООН, оскільки цю резолюцію готувала Російська Федерація саме з метою узаконення Мінських угод.


Максим Бурбак (Народний фронт) повідомив, що фракція підтримує законопроект № 7163, однак вимагає вилучити з нього абзац перший статті 7, де згадуються Мінські угоди. Також «Народний фронт» пропонує доповнити законопроект положенням щодо верифікації виведення російських військ, записавши, що факт виведення російських військ, їх найманців з окремих районів Донецької та Луганської областей має засвідчуватися Указом Президента України.


Однак М. Бурбак так і не зміг завершити свого виступу, оскільки в президії та біля трибуни розпочалася штовханина. Попри заклики головуючої Ірини Геращенко, а згодом і Андрія Парубія, протистояння так і не припинилося, тож глава парламенту закрив засідання.