Представники державних установ та організацій Тернопільської області, які здійснюють заходи з питань протидії торгівлі людьми, обговорили проблематику, а також напрацювали шляхи та способи подолання цього ганебного явища. У тематичному круглому столі взяли участь представники Міністерства соціальної політики (на знімку).

«Цей захід є моніторинговим візитом. Ми це робимо щорічно для того, щоб оцінити ситуацію, дізнатися, як співпрацюють різні органи між собою, як триває процес виявлення та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми», — пояснила спеціаліст програми «Протидія торгівлі людьми» представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Ольга Стрельцова.
За словами заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Юрія Юрика, у контексті здійснення організаційних заходів щодо протидії торгівлі людьми найважливішим є проведення інформаційної кампанії. Також дуже важливо, щоб люди, які потрапляють у групи ризику, знали свої права та обов’язки і мали стійкі психологічні позиції для того, щоб не потрапляти під вплив осіб, які прагнуть використати їх у своїх цілях.
«Ми готові проводити, зрештою, уже здійснюємо різні інформаційні заходи. Для нас це дуже актуально, дуже важливо, адже одна з найбільших груп ризику в нашому регіоні — це трудові мігранти, які виїжджають за кордон, особливо тепер, коли діє безвіз. Водночас ми розуміємо, що зупинити трудову міграцію складно, але працюємо над тим, щоб донести до людей інформацію про загрози та ризики роботи за кордоном», — зауважив Юрій Юрик.
Заступник директора департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України Олена Фаримець поінформувала присутніх про те, що законодавство у сфері протидії торгівлі людьми в Україні діє вже декілька років. І на сьогодні напрацьовано певний досвід.
«Також затверджено державну програму протидії торгівлі людьми на період до 2020 року. В рамках цієї програми ми проводимо моніторинг діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері протидії торгівлі людьми. Ми хочемо побачити, як на практиці реалізується державна політика. Сьогодні у світі проблема протидії торгівлі людьми порушується на дуже високому рівні. Особливу увагу приділяють їй міжнародні організації, зокрема ООН і ОБСЄ. Україна, як частина міжнародної спільноти, зобов’язана активно реалізувати всі конвенції, котрі ми ратифікували», — розповіла Олена Фаримець.
Під час круглого столу про свої результати у боротьбі з торгівлею людьми говорили не тільки фахівці Міністерства соціальної політики, а й усі присутні: представники міграційної служби, поліції, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
«Наша область — одна із небагатьох, де ухвалено програму протидії торгівлі людьми. На її реалізацію виділяють кошти з обласного бюджету, за які ми здійснюємо профілактичні заходи, проводимо інформаційну кампанію. Загалом з 2012 року у нашій області виявлено 19 осіб, котрі постраждали від торгівлі людьми і котрим встановлено спеціальний статус. Ці люди отримують юридичну і грошову допомогу від держави (зокрема з обласного бюджету), від громадських організацій, міжнародних партнерів», — поінформував начальник відділу сім’ї та молоді Тернопільської облдержадміністрації Ігор Чорний.

Михайло ЛИСЕВИЧ.
Фото надано автором.

Тернопільська область.