Вечірнє засідання 7 листопада


Верховна Рада підтримала президентську ініціативу, ухваливши в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій безпеки дітей» (№ 3579) — 249 — «за».


Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко пояснила, що законопроект розроблено з метою посилення державних гарантій безпеки дітей від зовнішніх і внутрішніх загроз у всіх сферах життєдіяльності. Зокрема, ним вносяться зміни до Закону «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», за якими забезпечення особливого піклування про дитину та реалізації її прав визначається як принцип внутрішньої політики.
«За десять років кількість дитячого населення зменшилася з 14 до семи мільйонів, — сказала І. Луценко.


Парламентарій також повідомила, що державна політика спрямована на те, щоби перетворити величезну мережу інтернатних закладів на будинки сімейного типу. На це у Держбюджеті-2017 закладено кошти. Окрім того, в Україні понад півтора мільйона неповних сімей, де мама сама виховує дітей. А три мільйони дітей перебувають у складних життєвих обставинах.


Голова Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний, у свою чергу, зауважив, що законопроект закладає законодавчу основу для подальшої роботи в посиленні безпеки і захисту прав дітей по всій території України.


У цілому також прийнято закон, спрямований на посилення соціального захисту військовослужбовців — «Про внесення змін до законодавчих актів України з питань забезпечення жилими приміщеннями військовослужбовців та членів сімей військовослужбовців, які загинули під час виконання обов’язків військової служби» (№ 4995). Його підтримали 243 депутати.


«Цей законопроект має захистити житлові права наших військових на передовій, — зазначив секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник. — Проблема в тому, що мобілізовані в особливий період не мають законодавчо таких же прав на житло, як строковики чи контрактники. Фактично мобілізований не може навіть зберегти орендоване житло, поки він обстоює цілісність Вітчизни. Не кажучи вже про період реабілітації після поранення чи перебування у полоні».


Законопроект має на меті усунути цю правову колізію, передбачивши гарантії для забезпечення житлом військовослужбовців на передовій та родинам загиблих. «Дати дітям полеглих героїв дах над головою і забезпечити гідною оселею — це, безсумнівно, обов’язок держави. Недоліки в існуючому законодавстві не можуть бути виправданням порушення цього обов’язку», — наголосив Вінник.


За основу також прийнято проекти законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення протидії торгівлі людьми та захисту постраждалих осіб» (№ 6125), «Про внесення змін до статті 149 Кримінального кодексу України (щодо приведення у відповідність до міжнародних стандартів)» (№ 6243). На повторне перше читання направлено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» (№ 6275).


Розглянули також низку постанов про зміни в адміністративно-територіальному устрою — схвалено постанову «Про віднесення селища міського типу Решетилівка Решетилівського району Полтавської області до категорії міст районного значення» (№ 6550). Відхилено проект Постанови «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області, зміну і встановлення меж Слов’янського району Донецької області» (№ 6105).


На початку вечірнього засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив про вихід народного депутата Володимира Литвина зі складу депутатської групи «Воля народу».

Факт

За останні п’ять років зростає кількість дітей, що стали жертвами злочинів — це загалом майже 8 тисяч дітей. Від розбоїв в 2014 році постраждали 48 дітей, у 2015-му — 68 дітей, у 2016-му — 98. У цьому році — більше 100 дітей. Від грабежів — відповідно 405 (за 2014 р.), 452 (за 2015 р.), 504 (за 2016 р.), 545 (за 2016 р.) дітей.