ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 14 листопада


Верховна Рада розглянула блок законопроектів з аграрної політики, ухвалення яких є виконанням зобов’язань України перед європейським співтовариством.


Заступник міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета доповів проект закону про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції (№ 5448). За його словами, запропонований проект встановлює чіткі та прозорі правила, закладені принципи та механізми сертифікації органічних продуктів. Положеннями проекту закону регламентовано вимоги до виробництва, маркування та обігу органічної продукції, чітко встановлено основні засади здійснення порядку сертифікації органічного виробництва, а також вимоги до органів сертифікації.

 

Законопроектна робота триває: народний депутат України Вікторія Сюмар.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.  

У проекті закону враховано європейський досвід щодо запровадження державно-приватної системи контролю органічного сектору. Передбачається здійснення Держпродспоживслужбою державного нагляду (контролю) за суб’єктами ринку органічної продукції. Повноваження щодо сертифікації органічного виробництва надаються акредитованим органам сертифікації. При цьому сертифікація органічного виробництва здійснюватиметься на платній основі за рахунок суб’єктів господарювання, видача сертифіката — безплатно.


Водночас у депутатів були деякі застереження до законопроекту. Зокрема, наголошували на тому, що у вітчизняних продуктах використовується занадто багато хімічних домішок, які шкодять здоров’ю людей. Зокрема, не можуть у харчовій продукції, тим паче в органічній, використовувати для дезінфекції антибіотики. Неприпустимою вважали парламентарії й норму законопроекту, яка дозволяє використовувати в органічних продуктах хімічних домішок до 10%, а також пальмову олію. Якщо покупець бере з полиці магазину органічний продукт — він має відповідно маркуватися. І складатися лише із натуральних компонентів, за що покупець платить вищу ціну.
«Органічне виробництво зайняло свою нішу у цій галузі та стало прогресивним і прибутковим різновидом сільського господарства. Проте через застарілу та не дієву законодавчу базу Україна досі не реалізувала бодай частину свого потенціалу в цьому сегменті», — підкреслив під час обговорення законопроекту заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко (фракція Блоку Петра Порошенка).


Зрештою законопроект відправлено до профільного комітету для підготовки на повторне перше читання.
Парламентарії розглянули два проекти законів про безпечність та гігієну кормів за №№ 2845 і 2845-1 та ухвалили за основу перший законопроект. Проект визначає основні терміни, повноваження органів виконавчої влади у зазначеній сфері, засади та порядок здійснення державного контролю, права та обов’язки операторів ринку кормів, механізм їх державного регулювання виробництва та обігу.


«Усунення санітарних та фітосанітарних бар’єрів у торгівлі між Україною та ЄС є прямим обов’язком України в рамках Угоди про Асоціацію. «Україна вже прийняла низку законодавчих актів, які створюють законодавче підґрунтя для експорту м’ясо-молочної продукції до ЄС», — зауважив О. Бакуменко.


Потім парламент розглянув два альтернативні законопроекти щодо оптимізації використання масивів земель сільськогосподарського призначення (№6049 і 6049-1). Співавтор першого законопроекту депутат Юрій Одарченко («Батьківщина») наголосив на потребі продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. У законопроекті передбачено механізм обміну земельних ділянок — земельних ділянок державної або комунальної власності на рівноцінні земельні ділянки приватної власності. А також обмін нерозподілених земельних ділянок та невитребуваних земельних ділянок і земельних часток (паїв) на рівноцінні земельні ділянки приватної власності.


Співавтор другого законопроекту Олег Кулініч (ДГ «Відродження») наголосив на потребі запобігання рейдерству та стимулювання зрошення земель, а також вирішення проблеми використання земель колективної власності на землю. «Законопроект вирішує застарілу проблему земель колективної власності, яких у країні 1,5 мільйона гектарів», — зауважив депутат.


Представники Опоблоку відзначали, що досі не завершено розпаювання землі, три мільйони селян ще не отримали сертифікати на свої земельні паї та ділянки. Зате процвітає рейдерство земель. Як розповів лідер Радикальної партії Олег Ляшко, рейдерство дуже часто відбувається так: державні реєстратори з інших областей — скажімо, реєстратор на Одещині реєструє земельну ділянку на Полтавщині. Натомість Сергій Соболєв («Батьківщина») назвав неприпустимою норму законопроекту, яка дозволяє обмін земельних ділянок. На його погляд, це, навпаки, узаконить рейдерство. «Уявіть, якби ви здаєте у місті квартиру, а комусь вона сподобалась, і він захоче її обміняти на іншу», — сказав депутат.


За результатами голосування законопроект №6049 відхилено, проект №6049-1 — направлено на повторне перше читання.


241 голосом парламентарії ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (№ 5697). Законодавчим актом надано статус учасника бойових дій особам, які брали участь у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича, які під час участі в Революції Гідності отримали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі) та звернулися за медичною допомогою у період з 21 листопада 2013 року по 30 квітня 2014 року.


Статус інваліда війни, згідно з законом, буде надано громадянам, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння під час проведення АТО та на лінії зіткнення.


У цілому прийнято законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо врегулювання законодавства у сфері застосування запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішується питання про їх застосування, №1242).


Народні депутати розпочали розгляд проекту закону про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості в другому читанні (№ 7117).


Народні обранці знову не підтримали відкликання проекту закону про антикорупційні суди (№6011).


Депутати привітали іменинника — Олександра Данченка.

Факт

За даними соціологічних досліджень, майже 90% українців хочуть вживати органічну корисну їжу.