Якщо дитина не може спокійно всидіти на уроках та зосередитися на навчанні, — річ не тільки в її характері, а й у тому, що вона їла на сніданок або чим перекушувала в школі. Адже саме надлишок «швидких» вуглеводів і цукру, що потрапили в організм із неправильним сніданком, викликає надмірне збудження та провокує такі вияви невгамовності. Про це «Голосу України» розповідає спеціаліст із дитячої дієтології (Stanford Medicine School (USA), консультант зі здорового харчування Марія ФЕДОРЕНКО (на знімку з донькою).

Більше білків, менше вуглеводів

Дитячий організм постійно росте. Тому йому вкрай необхідний білок. І краще, якщо білковим буде сніданок. Це яйця, кисломолочний та нежирний сир, інші молочні продукти, дієтичне м’ясо та риба.
— Вуглеводи дитина «добере» у школі з булочок та солодкого чаю або з каші у їдальні. Тому саме на сніданок варто давати білкові продукти, — радить дієтолог. — Це можуть бути омлети, сирники, яйця в будь-якому вигляді. Якщо ж даєте кашу — вона має бути такою, що вариться, і в жодному разі не з пластівців швидкого приготування. Але все одно додайте до неї шматочок сиру, варене яйце або склянку натурального йогурту. Білковий сніданок найдовше збереже відчуття ситості, і дитина не думатиме, що б їй поїсти, а зосереджуватиметься на навчанні та засвоєнні матеріалу. Якщо ж сніданок високовуглеводний: наприклад, каша швидкого приготування, та ще й з бананом чи варенням — то від нього швидко піднімається рівень цукру в крові, але так само швидко він і падає. І вже до другого уроку дитина марить про булочку в їдальні, — зазначає Марія Федоренко.
Важливо усвідомлювати, що на дитячий організм цукор діє як алкоголь на дорослих. Це такий же наркотик, наголошує Марія Федоренко. Тому дітям треба постійно говорити про шкідливість цукру, маленьким — малювати, старшим — давати дивитися відео.
Пояснюйте, що прищі на обличчі — це через цукор. Уважно читайте склад продуктів і не забувайте про особистий приклад. Бо якщо ви їсте чіпси або шоколадні батончики, то дитину до правильної їжі не привчите ніяк, наголошує фахівець.

Не лише корисне, а й «модне»

Щоб забезпечити дитині правильний перекус у школі, варто давати обід із собою. Красивий ланч-бокс, зібраний батьками для дитини, — це ще й вияв турботи та любові. Їжа, яку даєте школяреві, має бути не тільки корисна, а й красива та «модна». Адже, приміром, підлітки можуть соромитися споживати домашню їжу.
— Якщо це бутерброд, то він має бути не просто шматком хліба з маслом, а у вигляді сендвічу — щось на зразок гамбургера, але домашнього, — наголошує дієтолог. — Також важливо, щоб цей перекус було зручно їсти — щоб з нього нічого не кришилося, не відламувалося і не капало.

Що покласти у ланч-бокс?

* Сендвіч із цільнозернового хліба з м’ясом, сиром, овочами, зеленню.
* Маложирний, сухий сир (адигейський, моцарела, сулугуні).
* Цільнозернові хлібці.
* Овочі, які не течуть: морква, солодкий перець, селера.
* Фрукти або ягоди.
* Горіхи, чорний шоколад, корисні солодощі на зразок пастили без цукру.
Крім цього, за словами Марії Федоренко, варто обережно ставитися до так званих здорових батончиків із горіхів та сухофруктів, у яких насправді міститься дуже велика кількість цукру.
— Чого не має бути, то це соків, магазинних вафель, печива і тому подібного — бо це все отрута для дітей, — застерігає фахівець. — Така їжа дає видиме насичення. Вже через півгодини дитина захоче їсти. Але вжито настільки багато цукру відразу, що організм не може його засвоїти. Після такого дитині треба пробігтися, а не сидіти на уроках. Не дивно, що вона не може спокійно всидіти, починає крутитися, а відтак — отримує зауваження за поведінку, — каже фахівець.

Справа звички

Насправді навіть у шкільних їдальнях їжа не є надто корисною. Особливо це стосується тих продуктів, які дитина може купити там сама — булки, печиво, надто солодкий чай. Тому важливо, щоб до правильного харчування привчали мама й тато. 
— Звичайно, більшість батьків годують дітей так, щоб було швидко і зручно. Бо всі ми зайняті. А здорова їжа, хоч і проста, але потребує часу на приготування. Треба розуміти: яку ви з дитинства закладете культуру харчування, така і буде надалі. Навіть якщо час від часу дитина їстиме шоколадки чи питиме газовані напої, вона розумітиме: що правильно, а що — ні. Але все ж таки у малому віці для дитини більш привабливим є смак печива та цукерки, ніж, скажімо, овочів, — коментує Марія Федоренко. — Якщо ж ми постійно пояснюватимемо, що краще купити банан або яблуко, ніж пиріжок чи шматок піци, то згодом дитина робитиме це.

Шантажувати не варто

Чимало батьків скаржаться на те, що їхнє чадо дуже перебірливе і не хоче їсти ті чи інші корисні продукти. Та найбільша проблема виникає тоді, коли батьки починають нервувати через це. Тоді в дитини їжа починає асоціюватися зі стресом.
— Змиріться з тим, що дитина може відмовлятися від певних продуктів. Так вона вчиться казати «Ні». Не треба шантажувати чи погрожувати. Треба пояснювати і пропонувати. Зрештою, заберіть усе заборонене і залиште доступ лише до корисного. Але щоб було з чого вибрати, — радить Марія Федоренко. — Якщо ж ви керуватиметеся принципом «хай з’їсть краще печиво, ніж нічого», то дитина ще довго «сидітиме» на перекусах печивом, відмовляючись від каші та супу. Молоко, солодкі соки, хліб, какао, солодощі — все це знижує апетит.

Головне — почати

Коли вводите новий корисний продукт — кладіть його на тарілку зовсім трішки. Бажано, у вигляді чогось цікавого — сонечка, звірятка, смайлика. Якщо мама чекатиме, що дитина відразу його з’їсть, знову виникатиме стресова ситуація. Тому давайте цей продукт щодня потрошку, і рано чи пізно малюк таки скуштує його.
Загалом, за словами Марії Федоренко, варто намагатися пропонувати корисну альтернативу. Якщо це йогурт — він має бути приготовлений удома з додаванням фруктів чи ягід, якщо печиво — також домашнє з цільнозернового борошна, якщо напій — то зварений компот або морс із мінімумом цукру. Але найкращим напоєм і для дітей, і для дорослих лишається все ж вода.

Леся КАРЛОВА.
Фото надане Марією ФЕДОРЕНКО.

 

Корисна запіканка для дітей, які не дуже люблять сир у чистому вигляді

500 г кисломолочного сиру;
5 яєць;
1 банан;
2 яблука;
ваніль;
кориця.
Сир, яйця і банан збити блендером, яблуко нарізати кубиками. Запікайте в глибокій формі при температурі 180 градусів. Замість яблук можна використовувати ягоди, родзинки, інші сухофрукти. Подавати з натуральним йогуртом. 

Смачного!