Парламентська хроніка
Ранкове засідання 16 листопада


Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо святкових і неробочих днів, № 5496), за яким 25 грудня стає вихідним днем та скасовується вихідний 2 травня. Один з його авторів, народний депутат Павло Унгурян, нагадав, що іще у 1923 році Всеправославний собор у Константинополі прийняв рішення, що всі православні християни мають святкувати Різдво Христове 25 грудня разом зі всіма християнами світу.

 

Віктор Пинзеник, Наталія Новак, Віктор Чумак.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

«Проте тоді радянська влада зробила все, щоб не допустити відзначення цього свята саме 25 грудня», — сказав він та повідомив, що сьогодні 12 православних церков святкують Різдво Христове саме 25 грудня. Серед них і Єрусалимська, і Антіохійська, і Румунська, і Болгарська, і Кіпрська православні церкви. «Але ми розуміємо, що в Україні є своя традиція та що мільйони людей святкують Різдво Христове як 7 січня, так і 25 грудня, тому пропонуємо зробити вихідними обидва дні», — зазначив П. Унгурян, зауваживши, що саме таким шляхом пішли у Молдові та в Білорусі.


Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова зазначила, що після ухвалення цього законопроекту вихідними днями будуть як 25 грудня, коли Різдво Христове відзначається за Григоріанським календарем, так і 7 січня — коли його святкують за Юліанським календарем, як сьогодні вже є у Молдові, Білорусі, Лівані та Албанії.


Перед початком обговорення Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що до нього звернулися народні депутати, які пропонують замість відзначення 1-2 травня Дня міжнародної солідарності трудящих запровадити 1 травня День праці та зробити 2 травня робочим днем.


Віталій Курило (БПП) зазначив, що не тільки підтримує законопроект з урахуванням запропонованої головуючим поправки, але й взагалі закликав відмовитися від практики перенесення вихідного дня на понеділок, якщо свято припадає на суботу чи неділю.


Натомість Олег Ляшко заявив, що фракція Радикальної партії, підтримуючи запровадження 25 грудня вихідного дня, категорично заперечує проти того, щоб у трудящих відбирати 2 травня. «Що таке свято 1—2 травня? Це не просто свято трудящих, а свято возз’єднання сімей, коли діти їдуть до батьків, щоб допомогти картоплю в селі посадити», — заявив він.


Микола Княжицький (НФ) зауважив, що він особисто та його родина святкують Різдво 7 січня, та оскільки 30 відсотків українських християн відзначає це свято 25 грудня, то він підтримує цю пропозицію, щоб «люди і 7 січня, і 25 грудня могли звернутися до Бога та подумати про вічне».


Водночас Ігор Шурма (Опозиційний блок) звернув увагу, що хоч Українська греко-католицька церква не перебувала під впливом Радянського Союзу, а, навпаки, всіляко переслідувалася радянською владою, проте греко-католики відзначають Різдво не 25 грудня, а 7 січня.


Проте наступне голосування засвідчило, що для ухвалення результативного рішення не вистачає голосів, бо одні фракції відмовлялися підтримати разом із запровадженням нового вихідного дня одночасне скасування вихідного 2 травня, а інші наполягали, що 2 травня має стати робочим днем.


Під час обміну думками Анатолій Матвієнко (БПП) запропонував не поспішати з цим рішенням та звернутися до церков, щоб вони визначилися, за яким календарем святкувати Різдво Христове. «Бо інакше ми створимо напругу в православній церкві, що дасть Москві підстави звинувачувати Україну у спробі окатоличення», — сказав він.


У відповідь Вікторія Сюмар (НФ) зауважила, що коли ми говоримо про Москву, то вона завжди знайде тему, щоб сказати, що в Україні щось не так. «І аплодисменти в одній частині залу якраз і свідчать, що Москві вигідно зірвати це голосування, тому що це рішення об`єднує українське суспільство. У нас є і греко-католики, і протестанти, і католики, і православні, тому ми маємо ухвалити об’єднавче рішення, яке веде Україну в цивілізований світ», — наголосила вона.


Про те, що цим законопроектом парламент не встановлює, коли народився Ісус Христос та не диктує церквам, коли і як їм святкувати Різдво, а лише, висловлюючи повагу до мільйонів українців, надає їм можливість святкувати Різдво 25 грудня, заявила Ірина Подоляк («Самопоміч»).


Ігор Гринів (БПП) закликав колег згадати, що біда в Україну прийшла після того, як у 2005 році Путін почав говорити про захист усіх російськомовних, а в 2006 році — про захист православ’я. «Тому ті, хто сьогодні хоче підвести цю тему до захисту православ`я, говорять про чужі та надумані проблеми», — сказав він та підкреслив, що як християнин східного обряду святкує Різдво 7 січня, але також поважає тих наших співгромадян, які святкують Різдво 25 грудня.


Зрештою після того як фракція Радикальної партії змінила свою позицію та погодилася одночасно із запровадженням 25 грудня вихідного дня підтримати поправку про скасування вихідного 2 травня, законопроект було ухвалено в цілому. «Аргументи, які прозвучали в цьому залі, переконали нас в тому, щоб підтримати пропозицію Голови Верховної Ради Андрія Парубія — ми голосуємо», — сказав О. Ляшко, після чого «за» проголосували 238 народних депутатів.


Завершивши розгляд у другому читанні поправок до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів, №5592-д), парламентарії ухвалили цей законопроект у цілому.


Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування, №7275), який має припинити безпідставний тиск на бізнес, в тому числі з боку правоохоронних органів. Щоб підтримати цей документ, до сесійної зали особисто прибув Прем`єр Володимир Гройсман, який закликав ухвалити законопроект, який унеможливить блокування правоохоронцями роботи чесних підприємців, які розвивають економіку та створюють робочі місця. «Я поважаю тих правоохоронців, які захищають нашу територіальну цілісність, борються зі злочинністю та забезпечують безпеку громадян. Але я зневажаю тих силовиків, які використовують погони правоохоронних органів для тиску на бізнес, проводять «маски-шоу», вилучають у підприємців техніку та первинну документацію і блокують роботу тих, хто створює національний продукт», — заявив він та закликав парламентаріїв раз і назавжди поставити крапку в такому беззаконні.


Голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін повідомив, що члени комітету підтримують ухвалення законопроекту № 7275 в цілому. Серед ключових новацій документа є положення про запровадження обов’язкової звуко- та відеофіксації процедури обшуку та визнання неприйнятними та недійсними доказів, отриманих без технічної фіксації. Так само недопустимими вважатимуться докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника.


Після того як міністр юстиції Павло Петренко поінформував, що в Україні щодоби відбувається 250 обшуків, 312 народних депутатів натиснули на кнопку «за».


У першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України, №7114-д) та «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» (№6016-д).


Попри кількаразове голосування, Верховна Рада так і не змогла ухвалити проекти постанов про дострокове припинення повноважень народних депутатів України Альони Бабак та Вячеслава Константиновського за їхніми заявами.


З днем народження вітали народного депутата Сергія Матвієнкова.