Новий завод, переробка 6200 тонн буряків на цукор та виробництво 100 тонн молока — і це лише за один день — такі штрихи з буднів Приватного підприємства «Агро-Експрес-Сервіс» відомого в Україні аграрника, кандидата сільськогосподарських наук Сергія Костючка.

Перший «агросервіський цукор» пішов — і йому радіють працівниці цукроварні.

На тлі того, що в Україні за останні десять—двадцять років склалася негативна тенденція стосовно закриття цукрових заводів (у 2006 році їх було 120, а в 2016-му — лише 42), у жовтні нинішнього року в селищі Мар’янівка Горохівського району Волині запрацював новий потужний цукровий завод. Його відродило до життя, а відтак стало власником ПП «Агро-Експрес-Сервіс».
Цукровий завод за добу переробляє 6200 тонн цукрових буряків. Забезпечується така потужність новітніми технологіями і сучасним обладнанням європейського зразка, що встановлене на підприємстві. Загалом роботу на заводі отримало 420 людей. Половина з них — ті, хто раніше мав справу з цукроварінням. Адже в Мар’янівці цукор промислово виробляють уже понад півстоліття.
Вірніше, виробляли, бо для колишнього підприємства, яке в свої найкращі часи, у 1980—1990-х роках минулого століття, за сезон переробляло по 300 тисяч тонн цукристих і давало заробіток 600 працівникам, на початку нинішнього століття настали скрутні часи. Не забарилися і банкрутство, спустошення, вирізання металу на продаж, вивезення техніки, двигунів, обладнання… Як розповів генеральний директор «Агро-Експрес-Сервісу» Василь Муха, відбудовувати завод стало такою ж важкою ношею, як і побудувати новий.
Свою роль у відновленні цукроварні зіграли й патріотичні почуття засновника та власника ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Сергія Костючка, який народився у Старому Загорові, що від Мар’янівки за якихось два десятки кілометрів, і завжди багато робив корисного для рідного краю. Ось і зараз із відновленням заводу починає оживати Мар’янівка, а в багатьох сімей зажевріла впевненість у завтрашньому дні, бо мають стабільну роботу і заробітки, як, скажімо, в Олександра Василюка і його дружини Ганни. На ньому почали працювати з 1994 року. «Коли підприємство довели «до ручки», думав: усе, на цьому історія мар’янівської цукроварні кане в безвість. Утім, десь там, на денці серця, жевріла надія. Нині ця надія перетворилася на впевненість, що все буде добре», — каже Олександр Василюк.
Є сподівання, що зі збільшенням потужностей цукрового заводу селяни відновлять посіви цукрових буряків, адже вирощене їм буде куди здавати на переробку. Як із Волинської області, так і з Рівненської, на теренах якої не працює жодна з понад десятка колишніх цукроварень. Принаймні таку можливість співпраці із селянами в ПП «Агро-Експрес-Сервіс» вивчають. Не виключають низку привілеїв за співпрацю. Один із таких уже діє —підприємство видає жом безплатно для всіх бажаючих із Рівненської, Волинської, Кременецького району Тернопільської областей.
Паралельно з будівництвом заводу останнім часом проклала свій шлях низка інших позитивних перемін в діяльності підприємства Сергія Костючка. В тому числі й у тваринництві. З’явилися нові ферми, збільшилося дійне стадо. Тож за один день «Агро-Експрес-Сервіс» виробляє і продає 100 тонн молока.
А ще справно й гідно розраховується з пайовиками за оренду землі. Вона, ця платня, найвища в регіоні. Тож дедалі більше селян хочуть довірити обробіток своїх паїв «Агро-Експрес-Сервісу».

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.

Рівненська область.

 

 

АВТОРИТЕТНА ДУМКА

Надія ПЕРЕХОДЬКО, директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА:

— ПП «Агро-Експрес-Сервіс» — не лише один із найбільших виробників валової продукції на Рівненщині, питома вага якого у виробництві сільгосппродукції у рамках обласного показника дійшла до 13 відсотків, а й своєрідний аграрний маяк для всієї України. Це проявляється в масштабному та новітньому проекті щодо прив’язного утримання високопродуктивних порід великої рогатої худоби; у створенні сучасних індустріальних машинно-тракторних парків, які є своєрідним ноу-хау і в яких на перший план виходить турбота про селянина-трударя; а нині й у відродженні такої важливої справи, як виробництво цукру — українського стратегічного продукту.