Учора в Комітеті Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції члени Міжнародної антикорупційної консультативної ради (МАКР) Дожовані Кеслер та Карлос Кастресана представили експертний висновок щодо аналізу антикорупційних зусиль України у сфері розслідування, кримінального переслідування та судового розгляду справ високопосадової корупції. Щоправда, вже перед заходом з’ясувалося, що спочатку документ презентують народним депутатам, Генеральному прокурору, директору Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованому антикорупційному прокурору, голові Національної агенції із запобігання корупції та адміністрації Президента, а вже потім відбудеться прес-конференція для журналістів.

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв і член Міжнародної антикорупційної консультативної ради Карлос Кастресана.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

«Я можу лише повідомити, що рекомендація номер один стосується якнайшвидшого створення Антикорупційного суду. Вони, як і директор Національного антикорупційного бюро та Спеціалізований антикорупційний прокурор України, вважають, що за нинішніх залежних судів немає шансів для винесення вироків топ-корупціонерам. Тому експерти рекомендують якнайшвидше створити Спеціалізований антикорупційний суд з повною незалежністю і спеціальною процедурою добору суддів, щоб туди не потрапили старі, залежні кадри», — повідомив голова комітету Єгор Соболєв.


Ще в одній рекомендації звертається увага, що новостворене Державне бюро розслідувань може бути використане для підриву незалежності НАБУ. «Оскільки відповідно до законодавства саме Державне бюро розслідувань (ДБР) отримало право розслідувати злочини, які можуть скоїти працівники НАБУ чи Антикорупційної прокуратури, то, вивчивши ситуацію, наші колеги застерігають, що це може загрожувати атакою на Антикорупційне бюро ще й із цього боку», — сказав глава комітету.


А коментуючи повідомлення Міністерства юстиції про те, що керівник Державного бюро розслідувань Роман Труба перед призначенням на цю посаду не пройшов обов’язкову люстраційну перевірку, як це передбачає Закон «Про очищення влади», Є. Соболєв назвав таку ситуацію свавіллям. «Ясно, що призначення керівником настільки важливої інституції людини, яка не пройшла люстраційної перевірки та щодо якої є інформація, що вона брала участь у переслідуванні учасників Євромайдану, є свавіллям. І це те, чого ми боїмося під час створення Антикорупційного суду, бо якщо не буде іноземців у конкурсній комісії, то до Антикорупційного суду можуть обрати суддю Чауса чи якогось іншого «перевіреного» кадра», — зауважив він та підкреслив, що нині Україна перебуває на вирішальному етапі перемоги над корупцією чи поразки від неї. «Тож або ми зараз створимо Антикорупційний суд і відправимо топ-корупціонерів за ґрати, або вони розтопчуть наше Антикорупційне бюро та Антикорупційну прокуратуру, поламають законодавство про е-декларування та радісно повернуться в часи Януковича», — сказав Є. Соболєв та підкреслив, що це дуже добре розуміють в Європейському Союзі, тому й делегували для підготовки рекомендацій Україні не просто дуже авторитетних експертів, а тих, хто сам ув’язнював десятки і сотні топ-корупціонерів по всьому світу, у сподіванні, що це допоможе українському суспільству виграти бій із корупцією.


Експертний висновок, підготовлений за результатами першого засідання МАКР, яке відбулось у Києві 6—9 вересня цього року, окрім вищезгаданих рекомендацій, також містить пропозиції щодо забезпечення компетентного, незалежного та ефективного здійснення правосуддя у справах, що стосуються корупції на найвищому рівні.