Ранкове засідання
5 грудня

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради привітав із Міжнародним днем волонтера. «Волонтерство стало справжнім українським феноменом і ознакою сучасної України, — сказав глава парламенту. — І під час Революції Гідності, і з початком російської агресії ми всі стали свідками народження всенародного волонтерського руху. 

 

Микола Федорук, Максим Бурбак.

Ігор Молоток, Володимир Литвин.

Українці пліч-о-пліч об’єднувалися для допомоги війську. Кожен робив і робить що може. Волонтери доставляють на фронт необхідне, плетуть маскувальні сітки, шиють одяг для військових, готують консервації і навіть ремонтують бронетехніку. Волонтери -це ті відважні чоловіки і жінки, які добровольцями пішли на фронт і врятували Українську державу в найтяжчі смертельно небезпечні дні для України».
Після виступу від фракцій на вимогу фракцій «Батьківщина» і «Самопоміч» було оголошено перерву для політичних консультацій. Після перерви лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко закликала парламент надати політичну оцінку подіям, пов’язаним із затриманням екс-президента Грузії та екс-глави Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі. А фракції «Блоку Петра Порошенка» та «Народний фронт» запропонували на вечірньому пленарному засіданні заслухати керівників правоохоронних відомств — Генерального прокурора України, голову СБУ, керівників НАБУ та САП — у зв’язку із конфліктом, що виник між відомствами, а також затриманням М. Саакашвілі. За таке рішення проголосували 217 депутатів. Глава парламенту Андрій Парубій нагадав, що для заслуховування силовиків у парламенті необхідно як мінімум 150 голосів депутатів. Однак для проведення закритого пленарного засідання, як вимагали лідери фракцій на погоджувальній раді, необхідно мінімум 226 голосів.
Проте голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко повідомила, що керівники НАБУ Артем Ситник і САП Назар Холодницький нині перебувають у Вашингтоні на форумі з повернення активів, тож не зможуть бути присутні на вечірньому засіданні парламенту під час заслуховування керівників правоохоронних відомств.
Потім депутати перейшли до розгляду питань ратифікації. Проект закону про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект доступу до довготермінового фінансування) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (№ 0163) направлено на доопрацювання.
Схвалено Закон «Про ратифікацію Угоди про заохочення та захист інвестицій між Україною та Фондом міжнародного розвитку ОПЕК (№ 0161), підписану 26 травня 2017 року, яка набуває чинності з моменту отримання Фондом міжнародного розвитку ОПЕК документа про ратифікацію і засвідчення виконання всіх внутрішніх процедур.
Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, доповідаючи законопроект, зауважив, що угода передбачає надання режиму найбільшого сприяння щодо розпорядження інвестиціями та прогнозовано сприятиме збільшенню обсягів іноземних інвестицій в ключові галузі економіки України.
Парламент також ратифікував Угоду (у формі обміну нотами) між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2018 року строку дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року» (№ 0169). Ратифікація цієї Угоди сприятиме продовженню розслідування причин авіаційної катастрофи рейсу МН17 авіакомпанії «Малазійські авіалінії».
Прийнято також Закон «Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA)» (№ 0164).
Народні депутати розглянули блок питань національної безпеки та оборони. У першому читанні схвалено проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях (№ 6109).
За основу також прийнято проект закону «Про внесення змін до ст. 21-4 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».
Законопроект про Державну службу спеціального транспорту (№ 7242) доповів Голова РНБО Олександр Турчинов. Він повідомив, що законом передбачається перепідпорядкувати Державну службу спеціального транспорту від Міністерства інфраструктури в систему Міністерства оборони. Загальна чисельність служби становитиме п’ять тисяч осіб, із них 4600 — військовослужбовці, які матимуть соціальні гарантії. Законопроекти прийнято в цілому.
Депутати вітали з днем народження Вадима Нестеренка. Глава парламенту також привітав із Міжнародним днем волонтера.

Анна ШЕВЧЕНКО.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua