Вечірнє засідання 5 грудня

 


Верховна Рада заслухала інформацію Генерального прокурора України Юрія Луценка про ситуацію, яка склалася у відносинах між новоствореними антикорупційними органами, а також щодо затримання Міхеіла Саакашвілі. Генпрокурор заявив, що фінансування акцій Саакашвілі відбувається за фінансової підтримки соратника Януковича, бізнесмена-втікача Сергія Курченка, який передав для «Руху нових сил» півмільйона доларів.


На підтвердження своїх слів Ю. Луценко продемонстрував народним депутатам оперативне відео СБУ — запис телефонної розмови Саакашвілі з Курченком, котрий втік з України від кримінальної відповідальності й нині ховається у Москві. На відео також зафіксовано передачу грошей довіреній особі Саакашвілі, які начебто передбачались на організацію та проведення акцій протесту в Києві з метою усунення державної влади. «Загальна сума фінансування, про яке йдеться на плівках, сягає майже півмільйона доларів», — сказав Ю. Луценко.


Генпрокурор нагадав, що Саакашвілі було затримано і пред’явлено йому підозру за статтею 256 Кримінального кодексу України — сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності.


Окрім того, Луценко повідомив, що вже зареєстровано кримінальне провадження щодо народних депутатів України, які перешкоджали правоохоронцям Служби безпеки України під час затримання Саакашвілі та сприяли його втечі з-під варти.

Генпрокурор назвав прізвища народних депутатів Ігоря Луценка, Юрія Дерев’янка, Світлани Заліщук, Мустафи Найєма, Олега Петренка, Юрія Левченка, Сергія Лещенка, Віктора Чумака. «Звичайно, зараз я не можу говорити про будь-які підозри, слідство обов’язково запросить згаданих народних депутатів і дасть оцінку їхнім діям, які призвели до втечі з-під варти», — сказав Генпрокурор, не виключивши, що незабаром внесе подання на скасування з цих народних депутатів недоторканності.
Ю. Луценко також наголосив, що продемонстроване відео — це лише один епізод широкомасштабного плану «русской зимы» в Києві, розробленого у Кремлі.


«Люди мають право протестувати, і тисячі людей, які вийшли під стіни Верховної Ради, використовують своє конституційне право, — наголосив Луценко. — Але декілька десятків реваншистів, радикалістів силових, які задумали силові дії, спецефекти, робили все, щоб це право людей не було допущене».


Генпрокурор подякував працівникам правоохоронних органів за сумлінну роботу і за те, що їм вдалося не допустити кровопролиття на вулицях столиці. Ю. Луценко запевнив, що вся правоохоронна система України зробить все необхідне, щоб Саакашвілі постав перед слідчим для пред’явлення підозри, а потім відбувся суд. Наразі Саакашвілі оголошено у розшук. Після мітингу під Верховною Радою він втік у невідомому напрямку.


Генпрокурор звернувся до протестувальників у наметовому містечку під парламентом: «Протестувати проти чинної влади — ваше право. Але треба припинити виконувати плани Москви».


Відповідаючи на запитання народних депутатів, чи в ГПУ достатньо доказів причетності Саакашвілі до злочинів, у яких він підозрюється, Генпрокурор заявив, що в прокурорів є достатньо доказів у звинуваченні Саакашвілі за ст. 256 ККУ — за сприяння злочинній організації та замах на повалення державної влади. «Він перейшов червону межу, яка відділяє політика будь-якої держави від того, хто підозрюється у скоєнні тяжкого кримінального злочину», — заявив Генпрокурор. При цьому він наголосив, що на всі гласні та негласні слідчі дії, зокрема, прослуховування Саакашвілі, були отримані дозволи суду в установленому Законом порядку.


Стосовно протистояння між антикорупційними органами — НАБУ та САП і ГПУ — Генпрокурор наголосив, що ці структури мають працювати разом. «Із 50 справ, які за цей рік НАБУ спромоглося відправити в суд, 20 — за матеріалами ГПУ та СБУ, — відзначив Ю. Луценко. — Лише це показує, що ми працюємо разом там, де закон дозволяє йти разом уперед». Водночас він наголосив, що дії, які виходять за межі законодавства, повинні стати предметом розгляду, і що НАБУ не може претендувати на «особливий статус». Генпрокурор запропонував керівникам НАБУ і САП прийти до Верховної Ради і прозвітувати про свою діяльність. Ю. Луценко звернувся до глави парламенту з пропозицією направити телеграму до керівництва НАБУ і САП, які нині перебувають у Вашингтоні на форумі з повернення активів, із запрошенням повернутися до Києва та виступити з парламентської трибуни.


Після обговорення парламентарії вирішили продовжити заслуховування представників правоохоронних органів на наступному пленарному засіданні.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.