Ранкове засідання 
6 грудня

Шостого грудня ми відзначаємо справді українське свято — День Збройних Сил України, наголосив, відкриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій. «У цей день ми згадуємо кожного українського воїна. Глибока подяка і шана сучасним українським лицарям, які в ці хвилини захищають нас із вами та мирне життя в усій країні. Здоров’я вам, воєнної удачі, надійного плеча побратима і нехай кулі оминають вас!» — наголосив А. Парубій. Сесійна зала стоячи та оплесками вітала захисників зі святом.

Павло Кишкар вітає з Днем Збройних Сил України Тетяну Ричкову — народного депутата України, волонтера, офіцера Збройних Сил України, помічника міністра оборони.

Ірина Геращенко, Андрій Парубій, Оксана Сироїд під час привітання з Днем Збройних Сил України.

Затим глава парламенту повідомив, що з числа запрошених керівників відомств свою участь у пленарному засіданні підтвердив лише глава СБУ Василь Грицак. Очільники САП та НАБУ поінформували, що нині перебувають у відрядженні, тому не зможуть прибути до Верховної Ради. Тож після перерви сесія заслухала голову СБУ та заключне слово Генпрокурора.
Голова СБУ Василь Грицак повідомив, що майже 70 відсотків робочого часу та зусиль відомство спрямовує на протидію російській гібридній агресії проти України та локалізації діяльності її спеціальних служб. Водночас одним із напрямів діяльності СБУ є протидія корупції та організованій злочинній діяльності. Так, у 2016—2017 роках, за його словами, за матеріалами спецпідрозділів було розпочато 2799 кримінальних впроваджень, під час яких затримано, оголошено підозру та засуджено 1052 особи. Розшукується 154 особи.
Відзначивши позитивну співпрацю з усіма правоохоронними органами, у т. ч. й з НАБУ, В. Грицак зауважив, що не має права давати оцінку діяльності своїх колег з інших правоохоронних органів. «Але я не розумію, чому працівники СБУ мають дотримуватися законів, а комусь даються якісь преференції чи робляться якісь винятки», — сказав він, додавши, що під час слідчих дій (йдеться про справу в Міграційній службі, яка фактично зіштовхнула лобами правоохоронні органи з антикорупційними) було вилучено значну кількість матеріалів з грифом «обмеження доступу», а також значну кількість технічних засобів, походження яких не встановлено.
На порушенні законодавства антикорупційними органами у своєму виступі наголосив і Генпрокурор Юрій Луценко. За його словами, закон передбачає, що всі негласні працівники, які працюють із секретними документами, так звана в народі «прослушка» СБУ чи власна, повинні мати обов’язковий допуск до державної таємниці. «Але на цей момент обидва детективи не мають такого допуску, але, тим не менше, обробляють секретні документи. Це незаконно і є кримінальна відповідальність за такі діяння», — сказав він.
«Мені шкода працівників НАБУ, яких поставили в таку ситуацію, але це порушення закону. Не можуть люди, які не дали підпис під збереженням державної таємниці, оперувати такими документами», — наголосив Генпрокурор. Загалом ситуацію, за словами Ю. Луценка, можна охарактеризувати так: молодий керівник молодого підрозділу, на жаль, не впорався з дотриманням законодавства у своїй діяльності. Але замість того, щоб визнати помилки, кличе на допомогу старших товаришів. Глава ГПУ закликав усіх до спокою, а керівника НАБУ до конструктивної співпраці й запропонував наступне: підкоригувати закон про НАБУ, в якому сказати, що всі працівники НАБУ, крім негласних штатних працівників, набираються на відкритому конкурсі. Та взяти ліцензії й зареєструвати в СБУ всі прослуховуючі пристрої, які можуть використовувати представниками НАБУ в оперативній діяльності.
Насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, звертаючись до керівників СБУ та ГПУ, закликала їх протидіяти будь-яким спробам зірвати питання звільнення заручників, яке має відбутися в рамках реалізації Мінських угод.
Крім того, на початку ранкового засідання І. Геращенко, привітавши українських чоловіків і жінок, які гідно захищають територіальну цілісність та суверенітет України, а також безпеку європейського простору, нагадала, що українські Збройні Сили в рамках Мінських угод звільнили два українські села, які були у сірій зоні — Травневе і Гладосове. З огляду на це, Перший заступник глави парламенту попросила підтримати рішення щодо виплат мешканцям цих сіл пенсій та інших соцвиплат, які вони не отримували протягом трьох років.
Цього дня Верховна Рада ухвалила також низку законопроектів щодо протидії домашньому насильству та соціального захисту дітей-інвалідів.

Олена ГОРБУНОВА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОСЛІВНО

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко: «Звертаюся від імені всіх народних депутатів до Кабінету Міністрів з проханням терміново включити села Травневе та Гладосове до переліку населених пунктів, які перебувають під контролем української влади і негайно відновити там соціальні виплати та пенсії. Щоб до новорічних свят усі українські громадяни могли відчути турботу українського уряду та парламенту».