Сьогодні — День Сухопутних військ України

Сухопутні війська найчисленніші в структурі української армії. До початку російської військової агресії в їхніх лавах служило майже 50 тисяч осіб. Сьогодні сухопутників утричі більше.

Наша сухопутка — на передовій фронту. Вона обкопується й наводить понтонні переправи, тримає зв’язок і прикриває вогнем, їздить, стріляє, літає, здійснює спецоперації, захищає від ворожих атак з неба... Арта, спецназ, реби, хімзахист, танкісти, пепеошники — це все Сухопутні війська.

 

«Але я розповім вам про піхоту. Піхота, друзі мої, це такий спеціально навчений клас людей, яким: а) не знайшлося місця серед перерахованих родів військ; б) вони цим страшенно пишаються.

Піхота — це те, що зубами тримається за тисячу сімсот метрів відповідальності, піхота — це коли їх фігачать артою чотири тижні, а вони вилазять із бліндажа: «Нудно, блін, давай антену полагодимо», піхота — це черевики, що піднімають хмарки пилу, раптом уночі роблять крок уперед, невеликий, на кілометр-два, відпрацьовують бк і крокують назад.
Піхота — це втомлені очі, що дивляться в напівмертвий тепловізор, піхота — це щодня відповідати за лінію «свої — не свої, але будуть», піхота — це коли старшина-речовик люто садить із СПГ, а лейтенант лагодить під обстрілом Інтернет, тому що «мої хвилюватимуться».
Піхота — це... Це піхота. Жодних божественних аналогій. Просто — це Стікс, перепона між живими й поки-ще-живими, стіна, яка має приймати в себе всі кулі з того боку, щоб не долетіли до мирних», — 2015 року написав боєць АТО з позивним «Мартін Брест» у своєму блозі. Пізніше він видав книгу «Піхота».
Російсько-українська війна поставила нові виклики в плані забезпечення армії. Саперною лопаткою й багнетом уже не повоюєш. У пріоритеті оснащення ЗСУ технікою й озброєнням перебувають підрозділи, які виконують завдання в зоні АТО. А це переважно батальйони сухопутки.
«Продовжуємо оснащувати їх високотехнологічним озброєнням. Зокрема, комплексами радіоелектронної боротьби, які дадуть змогу боротися з безпілотниками противника, протитанковими засобами й броньованими машинами», — про це в коментарі «Голосу України» повідомив представник Департаменту воєнної політики, стратегічного планування та міжнародного співробітництва МОУ після засідання парламентського Комітету з питань нацбезпеки та оборони, присвяченого проблемам оборонно-промислового комплексу.
А раніше командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Попко, відповідаючи на запитання нашої газети про забезпечення армії, зазначив, що першочерговою є модернізація танків, хороші системи керування вогнем. І хоча, за словами командувача, є перспективи озброєння й новим танком «Оплот», легка броня типу броньованої машини піхоти (БМП), бронетранспортера (БТР) залишається пріоритетною для оснащення Сухопутних військ.
«Ми хочемо отримати повністю лінійку броньованої техніки. Вона має бути багатофункціональною: і для перевезення особового складу, і для ведення бою, і для постановки легкого озброєння (мінометів), і як командно-штабна машина. Але виконана на основі однієї бази», — зазначив Сергій Попко. При цьому уточнив: орієнтується замовник на вітчизняного виробника. Але не на одного. А на тих, хто працює з комплексним виробництвом. І в цьому процесі вітається кооперація державних і приватних компаній. При цьому, уточнив Сергій Попко (на знімку), особливу увагу військові приділяють системам керування артилерією в різних ланках. Як запевнив командувач Сухопутних військ ЗСУ, відібрані й відкориговані зразки військової техніки увійдуть у державне оборонне замовлення на наступний рік.

На запитання, як генерал-лейтенант оцінює оснащення Сухопутних військ озброєнням і військовою технікою, Сергій Попко відповів: «Повної задоволеності щодо оснащення немає. Необхідно постійно розвивати й удосконалювати наші Сухопутні війська. Однак  порівняно з 2014-м ми непогано забезпечені, ми сильні й готові відбити агресію».

Ольга ВІТЕР.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДО РЕЧІ

Росія готується до сухопутної війни. Такий висновок робить у своїй статті Дейв Маджумдар, редактор The National Interest, що висвітлює військові питання, посилаючись на аналіз ситуації старшого наукового співробітника американського Центру аналізу ВМС Дмитра Горенбурга (Dmitry Gorenburg).