Інформація про те, що на території Одеської області проживають представники 133 національностей, багатьом здається нереальною й такою, що не відповідає дійсності. А це — щира правда.

У школах Одещини нині діти вивчають 14 іноземних мов. Польську, новогрецьку, гагаузьку, молдовську, болгарську, російську, албанську, румунську та іврит опановують представники національних меншин; англійську, німецьку, китайську, французьку, іспанську, італійську та турецьку — як іноземні мови на уроках і факультативних заняттях.
У 137 школах Одеської області навчання відбувається мовами нацменшин.
Народна мудрість каже, що мова не може бути поганою чи хорошою. Вона — душа народу, а душу вбити неможливо. Про це згадували нещодавно у 31-й школі Одеси, де відкрився спеціалізований навчальний клас для вивчення іноземних мов.
Капітальний ремонт приміщення та оснащення його сучасною мультимедійною й інтерактивною технікою було здійснено за підтримки Генерального консульства Республіки Болгарія в Одесі. Для забезпечення якісного викладання до Південної Пальміри приїхали п’ять педагогів з Болгарії.
В урочистій церемонії відкриття кабінету взяли участь міністри освіти України та Болгарії — Лілія Гриневич і Красимир Вилчев, представники Генконсульства Республіки Болгарія, очільники області та міста.
На сьогодні болгарську мову в ЗОШ № 31 вивчають 663 учні, із них 343 — у початковій школі, а 320 — у середніх і старших класах.
— Одеська область — учасник міжнародного проекту «Мультилінгвальна освіта». Якщо інші діаспори виявлять ініціативу щодо викладання їхніх рідних мов, ми завжди відкриті для пропозицій, — наголосив голова Одеської ОДА Максим Степанов.
За підсумками переговорів Лілія Гриневич запевнила, що вивчення болгарської мови в Україні гарантоване законом:
— Ми використовуємо моделі освіти Європейського Союзу для навчання представників нацменшин України. Доки діти болгарського походження маленькі, вони вивчатимуть у школі українську. Згодом частину предметів вони опановуватимуть болгарською, решту — українською. Таку систему створено для того, щоб школярі мали змогу повноцінно оволодіти державною мовою.
Своєю чергою міністр освіти Республіки Болгарія Красимир Вилчев зазначив, що перш ніж приїхати, він отримав підтвердження того, що Закон України «Про освіту» не перешкоджатиме вивченню болгарської мови. Нинішні переговори були присвячені поглибленню оволодіння болгарською мовою. Міністр наголосив, що відкриття такого класу в Одесі — підтвердження доброзичливих і дружніх відносин між Україною та Болгарією.

Фото з сайту народного депутата Антона Кіссе.
Підготував В’ячеслав ВОРОНКОВ.