Так звана швидка пенсійна реформа уряду, осучаснивши розміри виплат українським громадянам за підсумками виробничого стажу й за віком (кому на сотню гривень, кому на кілька тисяч), оминула людей у погонах.
Обурені такою соціальною несправедливістю військові пенсіонери на початку грудня провели низку акцій протесту в Києві, Львові, Рівному, Маріуполі. Й попередили, що у разі невиконання Кабміном їхніх вимог перекриватимуть траси по всій Україні.

5 грудня 2017 року, Київ. Під час акції під стінами адміністрації Президента України за перерахунок пенсій силовикам.

Суть проблеми нерівних пенсій для цивільних і військових — у своєрідній структурі грошового забезпечення останніх. Річ у тім, що зростання зарплат військовослужбовців відбувається за рахунок не збільшення «ядра» — окладів за звання і посаду (до чого прив’язано розрахунки військових пенсій), а завдяки різним «доплатам». Тому всілякі надбавки значно перевищують саме «ядро» зарплати, з якої нараховується пенсія. У підсумку грошове утримання військовослужбовців начебто й зростає, а військові пенсії залишаються на «довоєнному» рівні.
Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки й оборони не раз порушував питання врегулювання пенсійних виплат для силовиків, але його рішення блокувалося аргументом Мінфіну: грошей немає.
На думку народного депутата України члена профільного комітету Дмитра Тимчука, пенсія — це питання не тільки соціального захисту, а й мотивації військовослужбовців. Мовляв, контрактника перших років служби приваблює нинішній високий рівень зарплати. Але що довше він служить (і, відповідно, набуває досвіду й професіоналізму), то більше замислюється і про те, чим годуватиме родину, коли вийде на «гражданку». Не підвищуючи пенсії військовим, неможливо створити потрібний «соціальний щит», який би мотивував до військової служби і вселяв у військовослужбовців упевненість у завтрашньому дні, вважає Тимчук.
Кабмін досі не подав до парламенту обіцяний законопроект щодо «військових» пенсій, повідомив він днями на своїй сторінці у Фейсбуку, нагадавши, що протестувальники дали уряду строк до 20 грудня.
Тимчук зазначив, що їхнє обурення зрозуміле: після пенсійної реформи для цивільних екс-командир частини одержує меншу пенсію, ніж його колишній підлеглий із числа цивільних працівників на заштатній посаді.
Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева заявив про закінчення процесу написання законопроекту, яким буде осучаснено пенсії військовослужбовців і співробітників силових відомств у рамках пенсійної реформи. За його словами, цей законопроект перед внесенням до парламенту має пройти через РНБОУ й Національну раду реформ при Президентові України. «Уряд розраховує, що зазначений закон набуде чинності з 1 січня 2018 року», — зазначив соціальний міністр.
У свою чергу Дмитро Тимчук вважає, що в ситуації з пенсійною нерівноправністю, яка затягнулася, винне Мінсоцполітики й особисто його глава А. Рева. Мовляв, останній обіцяв подати до Верховної Ради законопроект стосовно військових пенсіонерів спочатку у вересні, потім — до 1 листопада, тепер — до кінця року, так — щоб уже в січні підвищити «військові» пенсії. «Але до кінця року залишилися лічені пленарні дні, коли Рада може розглянути цей законопроект», — констатував народний депутат.
Він також повідомив, що до Ради національної безпеки й оборони цей документ стосунку не має…
Продовжуючи тему: віце-прем’єр-міністр Павло Розенко повідомив про пошук урядом «неінфляційного ресурсу для підвищення й перерахунку». Процес відбувається непросто, визнав Розенко, і пообіцяв, що вже в новому році законопроект потрапить до Верховної Ради. Віце-прем’єр порадив «не хвилюватися»: військовослужбовцям і працівникам силових структур, а зміни торкнуться 554 тисяч осіб, у 2018-му, коли ухвалять відповідний закон, пенсії перерахують.
Чи повірять обіцянкам чиновників пенсіонери-силовики, дізнаємося уже найближчими днями з того, скасують вони заплановані акції з перекриттям шляхів чи ні.
На момент, коли верстався номер, ситуація не змінилася.

Ольга ВІТЕР.

P. S. Учора на засіданні уряду Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв «знайти остаточні рішення», щоб українські військові пенсіонери з 1 січня 2018 року одержали перерахунок виплат. При цьому він зазначив, що «бойові пенсії мають бути більшими, ніж звичайні пенсії військовослужбовців»...

Фото http:/forumvoc.blogspot.com

 

ДО РЕЧІ

Народний депутат України (фракції БПП) Андрій Немировський зареєстрував у Верховній Раді проект постанови № 7384 про звільнення із займаних посад віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка, міністра фінансів Олександра Данилюка й міністра соціальної політики Андрія Реви. Згідно з пояснювальною запискою до проекту постанови, депутат вважає за необхідне відправити у відставку перерахованих членів Кабміну у зв’язку з тим, що вони ігнорують «конституційні права пенсіонерів силових відомств України на перерахунок раніше призначених пенсій» за чинним пенсійним законодавством.