Парламентська хроніка
Ранкове засідання 19 грудня

Першим блоком питань народні обранці розглянули декілька соціальних законопроектів. Заступник міністра соціальної політики Наталія Федорович, доповідаючи проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту осіб з інвалідністю (№ 6710), зауважила, що метою ухвалення законопроекту є приведення чинного законодавства в частині соціального захисту осіб з інвалідністю у відповідність із офіційним перекладом  Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї та запровадження європейських стандартів у цій сфері. Законопроект в основному має технічний характер. Слова «інваліди» та «діти-інваліди» пропонується замінити словами «особа з інвалідністю» та «дитина з інвалідністю». Законопроект ухвалено за основу та в цілому 232 голосами.

 

У центрі Віктор Пинзеник.

За трибуною Вікторія Сюмар.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Законом також уточнено норми статті 22 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» щодо умов вступу осіб з інвалідністю до вищих та професійно-технічних навчальних закладів та збережено норму стосовно виплати студентам з інвалідністю тільки академічної стипендії. Посвідчення, видані до набрання чинності цим законом, у яких застосовуються слова «інвалід», «дитина-інвалід», «інвалід з дитинства», «інвалід війни», а також пенсійні посвідчення, в яких зазначаються ці слова, є дійсними протягом строку, на який їх видано.

У першому читанні схвалено проект закону про внесення зміни до Закону України «Про реабілітацію інвалідів України» щодо встановлення групи інвалідності учасникам антитерористичної операції» (№ 7161) — 238 «за». Співавтор законопроекту — народний депутат України Вікторія Сюмар — зазначила, що законопроект розроблено у відповідь на звернення учасників АТО. Адже люди, які втрачають кінцівки, опиняються не просто соціально незахищені, а й принижені. Воїн, котрий втратив ногу на рівні гомілки, може отримати лише третю групу інвалідності й не зможе проходити реабілітацію у військовому госпіталі безплатно. Під час медкомісій від цих людей часто вимагають гроші, щоби підвищити ступінь інвалідності, бо тільки інваліди 2-ї і 3-ї групи можуть безплатно лікуватися у військових госпіталях. Законопроектом пропонується надавати групу інвалідності учасникам АТО, котрі втратили верхні чи нижні кінцівки, інвалідність на ступінь вище (другу або першу) і безстроково. Адже за чинним законодавством, втративши руку, ногу чи її частину, людина отримує інвалідність лише на певний час і мусить щороку підтверджувати інвалідність. «На жаль, рука чи нога за рік не відросте», — зауважила Вікторія Сюмар.

Депутати під час обговорення наголошували на тому, що ми не повинні принижувати інвалідів-ветеранів АТО з інвалідністю, змушуючи їх щороку проходити медкомісію та перевірку. Валерій Писаренко звернувся до Кабінету Міністрів з вимогою припинити таку ганебну практику щодо всіх інвалідів і людей, котрі втратили кінцівки, встановлювати інвалідність безстроково. 

Верховна Рада прийняла Постанови «Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2016 рік» (№6752); «Про призначення у 2017 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених» (№6753); «Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів» (№7364).

Перший заступник голови Комітету з питань науки та освіти Олександр Співаковський повідомив, що постановою призначено 20 премій Верховної Ради України молодим ученим у галузі фундаментальних та прикладних наук. На здобуття премії Верховної

Ради було подано 64 роботи, конкурсна комісія відібрала 20 робіт.

Згідно з останньою Постановою, з 2008 року присуджуються 20 Премій Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок у розмірі 20 тисяч гривень кожна.

Під час обговорення народні депутати наголошували, що держава має підтримувати молодих талановитих вчених, щоби вони не виїжджали за кордон, а працювали на розвиток України.

Верховна Рада прийняла за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі» (№ 3096д), спрямований на вдосконалення процедури надання земельних ділянок для проведення розвідувальних робіт та будівництва трубопроводів та інших дозвільних процедур нафтогазовидобувної галузі. Співавтор законопроекту Ольга Белькова зауважила, що законопроект має на меті збільшити обсяги нафти та газу власного видобутку та підвищити енергонезалежність нашої держави.

«Ключове питання енергетичної безпеки України — це збільшення видобутку українського газу і зменшення імпорту, — додав під час обговорення перший заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський. — Ми споживаємо приблизно 36 млрд кубометрів газу на рік, майже 20 млрд кубометрів маємо власного газу, а 16 мільярдів — купуємо по імпорту. Щороку три мільярди золотовалютних резервів ми перераховуємо тим, хто поставляє нам імпортований газ. Тому нам потрібно збільшити видобуток мінімум до 30 млрд кубометрів газу на рік. Для цього потрібно зняти бар’єри». 

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко наголосив: у держбюджеті більше 70 мільярда гривень спрямовано на субсидії і менше мільярда на енергомодернізацію. «Фінансування енергомодернізації повинно відбуватися не за рахунок банківських кредитів людям, а за рахунок держави та постачальників послуг», — вважає лідер радикалів.

За основу також схвалено проект змін до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо покращення інвестиційних можливостей у сфері виробництва електричної енергії з альтернативних джерел» (№ 6081).

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив про створення міжфракційного депутатського об’єднання «За права споживачів енергетики». Співголовами цього об’єднання обрано народних депутатів України: Вікторію Войціцьку, Оксану Продан, Ігоря Гузя, Владислава Голуба, Олексія Рябчина і Олега Медуницю.

Факт

В Україні проживає майже три мільйони людей з інвалідністю. У 2017 році понад п’ять тисяч осіб офіційно отримали статус інваліда війни. Пенсія особам з інвалідністю на сьогодні  в середньому становить 1450 гривень.