Припинити забруднення довкілля викидами лушпиння, що утворюється під час очищення зерна кукурудзи, вимагають жителі села Голендри на Вінниччині. Вони стверджують, що дві сушарки сільгосппідприємства «Хлібороб-Голендри» працюють цілодобово. Так само безперервно їм на голови сиплються дрібні часточки з оболонки зерна... Що кажуть екологи і власники підприємства?

— Сушарки працюють і вдень, і вночі, — скаржиться колишня вчителька Галина Юхимівна, яка мешкає на вулиці Шкільній. — До гуркоту ми вже звикли. А ось до того, що сиплеться на голову, звикнути не можна.
За словами співрозмовниці, лушпиння розноситься вітром повсюди:
— Наш будинок найближчий, тому нам дістається найбільше. У нас усе в цьому червоному лушпинні — дах будинку, криниця, підвіконня, білизну сушити неможливо, бо доведеться знов прати. Йдеш на вулицю — бери парасолю, бо падає на голову, потрапляє в очі, як сніг сиплеться.
Жінка уточнює, що розміщено виробниций комплекс з двох сушарок між вулицями Шкільною і Привокзальною. Мешканці цієї частини села потерпають найбільше. Нині вони збирають підписи під скаргою на керівництво підприємства. Це вже вдруге писатимуть керівництву району й екологам.
— Торік за нашим зверненням уже приїжджала комісія, — веде далі пані Галина. — У її присутності керівництво заводу обіцяло закрити труби, з яких вилітає лушпиння. Але комісія поїхала, а ситуація не змінилася.

Проблему обговорювали на сесії

Голендри входять до складу сільради Голубівки. Сільський голова Павло Перегончук добре обізнаний із проблемою. Каже, не перший рік скаржаться люди.
— Втручатися у справи приватного підприємства сільська рада не має права, бо це буде порушенням закону, — уточнює голова. — Але не реагувати на звернення людей теж неправильно. Ми скликали сесію, запросили керівника підприємства. Він добросовісно з’явився на розмову. Передали йому претензії. Керівник визнав проблему. Обіцяв, що з часом встановлять обладнаня для вловлювання лушпиння.
Тоді ж попросив організувати зустріч із людьми. Мав намір особисто роз’яснити їм ситуацію.
— Ми попередили всіх, — продовжує сільский голова. — Запросили на зустріч також представників з району, еколога. У визначений час усі вони з’явилися на розмову. Тільки говорити було ні з ким — наші сільскі скаржники не знайшли часу на спілкування. На жаль.

Як дрібненький сніжок

Керівник підприємства «Хлібороб-Голендри» В’ячеслав Атаназевич пояснює:
— Ми вступили у право власності зовсім недавно, у 2015 році. Отримали сушарки з обрізаними накриттями коробів. Саме через них вилітає очищена верхня оболонка зерна кукурудзи. Вона така, як дрібненький сніжок. Справді, її розносить вітер на навколишню територію. Розумію, що це завдає шкоди сусідам. Але просто зараз зупиняти виробничий процес і усувати причину неможливо. Багато зерна кукурудзи. І все воно підвищеної, точніше, високої вологості. Наше завдання — висушити його, довести до необхідних кондицій. Це послуга, яку надаємо господарствам. Працюємо цілодобово, бо несемо відповідальність за прийняте зерно. Навіть у такому режимі роботи вистачить ще надовго.
Як пообіцяв співрозмовник, по завершенні робіт усуватимуть наявні недоліки. Зерносушарки старі, ще радянського виробництва. Тому зробити все буде непросто.
— Мені доводилося бувати на елеваторах нових, не таких, як наш, — каже керівник господарства. — Незважаючи на те, що там встановлено необіхідні пристрої, все одно територія вкрита очищеною оболонкою зерна кукурудзи.
До речі, В’ячеслав Атаназевич не без здивування сприйняв те, що мешканці села звернулися в редакцію, а не до нього.

Віктор СКРИПНИК.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Вінницька область.

 

КОМЕНТАР

Щоб розпочати перевірку, потрібне звернення

Начальник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Юрій Дубовий:
— До нас не надходило звернення від жителів названого села з приводу проблеми, що виникла у зв’язку з очищенням зерна кукурудзи у названому господарстві Калинівського району. Без такого звернення, без зазначення проблеми і підприємства, на якому вона має місце, екологічна інспекція не може здійснювати перевірку. Тому мешканцям села треба звернутися письмово до інспекції. На підставі цього розпочнемо перевірку.
За наявними у нас документами, це підприємство уже перевіряли. Але було це багато років тому. Зрозуміло, що відтоді ситуація змінилася. Якою вона є нині, можна буде конкретно сказати після вивчення інспекторами.