Наша країна може стати шафрановим раєм, переконаний фермер із Херсонщини

Успішні аграрії на Херсонщині зазвичай обраховують свій урожай сотнями чи навіть тисячами тонн різноманітного збіжжя. А от фермер із селища Любимівки, що в Каховському районі області, нинішньої зими засипав у засіки всього... п’ять кілограмів. І не думайте, що з цього приводу засумував — навпаки, Олег Демченко таким результатом дуже задоволений. Адже з двох гектарів зібрав не кукурудзу чи пшеницю, а тендітні, майже невагомі, тичинки квіток крокусів, із яких після сушіння отримав найдорожчу у світі спецію — шафран. Собівартість вітчизняного короля спецій вийшла десь два долари за грам, а вроздріб він коштує майже п’ять «зелених» за ту само вагу. І якщо раніше про шафран треба було розповідати гурманам і рекламувати його, тепер він розходиться значно швидше — українці елітну спецію вже оцінили.
— Із п’яти отриманих кілограмів шафрану чотири одразу віддав представникам приватної компанії з Нідерландів — обміняв більшу частину врожаю на тракторець та новий посадковий матеріал, розширивши плантацію до трьох гектарів. Залишок пустив у продаж, і з кілограму вже грамів під триста продав. В чергу за королем спецій мої співгромадяни ще не вишиковуються, але попит потроху зростає. Переважно його купують не ресторатори, а поціновувачі вишуканого смаку страв, які можуть собі дозволити таке гурманство, — ділиться із «Голосом України» своїми спостереженнями Олег Демченко.
Фермер із Любимівки каже, що нині в Україні — просто вибух інтересу до альтернативних культур, чия ринкова ніша ще не зайнята. Це стосується і вирощування крокусів для отримання дорогої спеції. До Любимівки для знайомства з особливостями екзотичного поки що для нас бізнесу поспішають і студенти аграрних вишів, і практики. Причому повертаються не з порожніми сумками та кишенями. Тільки цьогоріч Олег продав майже півтонни цибулинок крокусів зацікавленим майже з усіх регіонів держави. Тож шафран незабаром буде не тільки херсонський, а ще й київський, черкаський, луганський... А чом би й ні? Землі та клімат у нас для цього підходящі — треба лише дотримуватися агротехнології.
Та, на думку Олега Демченка, шафран існує не тільки для того, щоб плов та інші харчі присмачувати. Вже зараз фермер експериментує із горілкою та медом на шафрані — кажуть, дуже незвичний мають смак і для здоров’я корисні, якщо дозу не перебирати. Також харківські фармакологи взяли шафран для дослідження, чи справді король спецій може блокувати розповсюдження ракових клітин у людському організмі. І хтозна — може, колись весь світ український шафран не тільки до їжі додаватиме, а ще й споживатиме як добавки до ліків.
Відчутний плюс — ще й у гарантіях якості, які надають вітчизняні виробники. Адже імпортний шафран можна і по Інтернету замовити. Та ніхто не гарантує, що за свої гроші отримаєш якісний продукт, а не імітацію на кшталт «турецького шафрану» (висушені та перемолоті квітки сафлору — родича нашого соняшника). Або й справжнього шафрану, тільки... насиченого абсолютно не корисним для здоров’я гліцерином лишень заради штучного збільшення ваги.