Рік Вогняного Півня, що минає, незвичайний для португальців уже тому, що ця домашня птиця є символом їхньої країни. Чому її так шанують? Що вона наспівала у 2017-му португальцям?

На знімку: місто Барселуш має статус неофіційної столиці… півнів, саме тут народилася легенда, що зробила крилатого крикуна символом країни.

Фото автора.

Зображення птиці, яка своїм не в міру голосним «ку-ку-рі-ку!» будить світанки, у Португалії можна побачити повсюди — на сувенірах, футболках, картинах, вишивках, посуді… Півників різних розмірів виготовляють з глини, фарфору, кераміки. Тут є навіть пам’ятники півням. Найбільше їх у невеликому містечку Барселуш. Воно розташоване на півночі країни, приблизно за триста кілометрів від Лісабона.

При в’їзді в Барселуш зустрічає великих розмірів півень на постаменті. Мені розповіли, що пам’ятник з’явився цьогоріч у жовтні. Його виготовлення фінансувала одна з політичних партій напередодні муніципальних виборів. Він найбільший у місті. Під час прогулянки нарахувала в різних місцях ще чотири пам’ятники півням. Щоправда, менших розмірів, ніж при в’їзді, але більших за зріст людини.

Саме в Барселуші народилася легенда, що дала птиці крилату славу. Суть легенди мені розповіли співробітниці місцевого Музею гончарства. Вона сягає ще часів Середньовіччя. Тоді (як, власне, і досі) через Барселуш пролягав шлях прочан до іспанського міста Сантьяго-де-Компостело, де поховано одного з 12 апостолів — Якова. Нині, до речі, маршрут занесено до пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Отже. Молодий прочанин сподобався господині постоялого двору. Проте юнак не піддався на спокуси. Жінка вирішила помститися. Підкинула у його сумку срібні вироби, а на ранок здійняла ґвалт: «Обікрали!» Юнака, в якого знайшли пропажу, повели до суду. За крадіжку карали повішанням. Після засідання суддя пішов додому на обід. Перед стратою приречений попросив, щоб його відвели до служителя Феміди. На столі серед наїдків лежав смажений півень. «Я настільки не винен, що коли мене каратимуть, цей півень закукурікає», — схвильовано промовив юнак. Кажуть, після цих слів півень і справді… закукурікав. Суддя зупинив виконання вироку. І відтоді у португальців з’явився вислів: поки півень не прокукурікає.

Однак символом країни півень став значно пізніше. У 1930 році гончар одного з населених пунктів біля Барселуша виготовив півника з глини. Таку само фігурку захотіли мати його односельці. Надалі півні «розлетілися» по всій країні. «Це не просто зображення птиці, — зазначила одна з працівниць музею. — Півень символізує надію на справедливість, на торжество правди над неправдою».

Сучасний Барселуш славиться гомінким ярмарком. Кожен четвер сюди з’їжджаються продавці з усіх кінців країни. В одній частині торжища продають сільськогосподарську продукцію, в іншій — промислові товари. Значне місце відведено майстрам, що реалізують вироби з глини, вишивки тощо. Щороку в другу неділю березня розпочинається Гастрономічний тиждень півня. В останню неділю жовтня пропонують посмакувати м’ясом цієї птиці на конкурсі «Півень на грилі». У липні в місті вирує ярмарок народних ремесел. В останню неділю цього самого місяця сюди з’їжджаються учасники Міжнародного фольклорного фестивалю.

Вогняний Півень у нинішньому році подарував португальцям і радість, і смуток. У травні країна з неабиякою втіхою сприйняла звістку про перемогу на фестивалі «Євробачення» у Києві свого співака Сальвадора Собрала. А отже, наступний фестиваль відбудеться у країні переможця. Уже визначено, що учасники виступатимуть у Лісабоні. Трагічним для країни став кінець літа — початок осені. У цей час у центральних районах вирували лісові пожежі. На превеликий жаль, вогонь забрав життя багатьох десятків людей.

Барселуш.