Новий рік настав, і свіжі новини не забарилися. З 1 січня мінімальна зарплата становить 3723 гривні, радує нас закон про Держбюджет-2018. Виходить, «мінімалка» зросла на 523 гривні, або трохи більше як на 16%. Навіть оптимісти, що ще трапляються серед експертів, переконують: мовляв, це за нинішнього курсу національної грошової одиниці до долара і євро та зі існуючих цін на товари широкого вжитку навряд чи якось позначиться на добробуті співвітчизників. Соцмережі з цього приводу одразу ж відгукнулися коментарями про те, що деякі чиновники подбали про себе любимих, і кошти, що дорівнюють нашій мінімальній зарплаті, їм «капають» мало не щопівгодини.
А тепер трохи цифр. Головне управління статистики у Києві повідомило про стан середньомісячної заробітної плати штатних працівників за районами столиці у III кварталі минулого року: за цими підрахунками, середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій — увага! — становила 11303 гривні та зросла порівняно з тим самим періодом 2016-го майже на третину.
Збільшення рівня номінальної заробітної плати в минулому році порівняно з відповідним періодом позаминулого спостерігалось у всіх районах міста, проте найбільше підвищення у Печерському — 49%. Тобто, середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника по району за досліджуваний період становила 13585 гривень, що на 20,2% перевищує середньомісячну заробітну плату по столиці. Для порівняння: у Деснянському районі Києва рівень середньої заробітної плати зріс на 34,4%. Окрім того, відзначились Шевченківський, Подільський та Голосіївський райони, де показник також є вищим за середній.
Хороші новини для тих, хто потребує поліпшення житлових умов. Для вирішення «квартирного питання» українців уряд залучить $500 млн кредиту від Китайської національної корпорації генеральних підрядів (CCEC) для фінансування реалізації державного інвестиційного проекту «Забезпечення житлом на умовах іпотечного кредитування або фінансового лізингу». Про це в останні дні року, що минув, повідомили в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.
Залишається висловити сподівання, що в разі вдалої реалізації проекту житло стане доступнішим для пересічних українців. Великий оптимізм вселяє і те, що кредит під державну гарантію надаватиметься строком на 15 років, а відсоткова ставка становитиме 4,5% річних. Надання ж кредиту здійснюватиметься окремими траншами згідно із затвердженим графіком фінансування. 

ДОВІДКОВО
Придбання житла у лізинг — це альтернатива кредитування, яка передбачає оренду житла з правом його викупу в кінці терміну. Головна відмінність від кредиту полягає в тому, що лізинг має спрощену процедуру оформлення і деякі податкові пільги для юридичних осіб. Для отримання лізингового фінансування не потрібно оформлення застави, оскільки предмет лізингу належить лізинговій компанії, а право власності переходить до клієнта після повної виплати лізингових платежів.

Підсумовував Віктор БОНДАР.