З півтора десятка дідухів разом із смаколиками до Святої вечері та до Різдва відправили бійцям гаубичного артилерійського дивізіону ОЗСП «Азов», що боронить Україну на Донбасі, та в госпіталь, розташований у селищі Черкаське Новомосковського району Дніпропетровської області, волонтери із громадської організації «Соловецьке братство», «Просвіти» і Спілки офіцерів України. Вони виготовили колідників, або ж коляду, із колосків жита, пшениці, вівса й сухоцвітів власноруч. Голова «Соловецького братства», журналіст Георгій Лук’янчук зазначає, що в’язання дідухів, автентичних символів Різдва, для бійців, які воюють на сході, стало доброю традицією київських волонтерів. Уже вчетверте посилки з різдвяними снопами, прикрашені цукерками, ляльками-мотанками та іншими оберегами, отримають підшефні військові підрозділи і поранені у госпіталях.

Різдвяні дідухи, виготовлені волонтерами, вже вирушили на передову.

— Разом із дідухами, що пахнуть жнивами, ми хочемо передати бійцям тепло їхніх домівок і наших сердець, — каже майстриня Марина Христенко, під керівництвом якої опановують народне дохристиянське мистецтво журналісти Віра Кульова і Микола Цимбалюк, художниця Марина Соченко, викладачка Валентина Фурманюк, народний депутат II скликання, капітан I рангу у відставці Євген Лупаков, виконавчий директор Благодійного фонду Миколи Вінграновського Зоя Голота з онучкою Ванессою, просвітяни Микола Оцун й Михайло Павленко, етнограф Валерія Левківська, директорка бібліотеки Переяслав-Хмельницького педуніверситету Ольга Шкира. До побажань перемоги захисникам долучається і педагог Любов Матюша, родина якої після Другої світової за участь в УПА була заслана до Сибіру, звідки повернулася через багато років. Пані Люба пригадує, як в’язали дідухи на її рідній Рівненщині.
— Це символ духу предків, відродження усього живого, — каже вона. — Це традиція, яка передається від покоління до покоління (слава Богу, що вона повертається у наше декомунізовне життя), а отже, є зв’язком між поколіннями. Хочеться, щоб наші славні предки — козаки, воїни УПА — через оці різдвяні символи передали нашим героям на сході свою силу та віру у перемогу.
— Тож бажаємо перемоги, миру та щастя на нашій землі і українськім воїнам, й усім нам, — каже пані Люба.
До різдвяних посилок волонтери поклали й національні прапорці, які виготовила народна майстриня Інна Александрова, та фронтові «Кобзарі», передані заслуженим працівником культури України, заступником директора з наукової та видавничої діяльності Інституту літератури імені Т. Шевченка НАНУ Сергієм Гальченком. Художниця Марина Соченко, яка нещодавно побувала на передовій, надіслала бійцям та медикам із прифронтових госпіталів копії їхніх портретів, написаних під обстрілами.

Світлана БІЛА.
Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.