Наприкінці минулого року Президент України підписав Закон «Про житлово-комунальні послуги». Хоч документ набуває чинності за півроку після його опублікування, вже сьогодні виникають численні запитання до результату колективної творчості законотворців і, зокрема, норм, втілених у новому-старому законі.
Про повернення пені ми вже говорили, а ще закон передбачає поквартирне припинення надання житлово-комунальних послуг у разі накопичення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (ЖКП). Законом передбачено право виконавця комунальної послуги обмежити або припинити її надання окремим споживачам у багатоквартирному будинку. Якщо споживач відмовиться від реструктуризації заборгованості, виконавцю послуги дозволяється припинити постачання ЖКП.
Нічого не вдієш! Цього вимагає закон. І якщо ця норма технічно цілком може бути застосована до постачання води та електроенергії, то з теплопостачанням проблемка виходить! Як збираються відключати тепло окремим неплатникам — мешканцям хрущовок, де на вході в будинок один лише заіржавілий вентиль?.. А ще — конструктивна особливість п’ятиповерхівок, збудованих у 60—80 роках минулого століття, які до речі вже вичерпали всі мислимі норми експлуатації, полягає у тому, що, заглушивши батареї в одній квартирі, позбавимо тепла мешканців квартир по усьому стояку.
А Міністерство соціальної політики України прогнозує зростання пенсій у результаті проведеної минулоріч пенсійної реформи. Про це повідомив заступник міністра Микола Шамбір. За його словами, головним пріоритетом було і залишається збільшення розміру пенсій.
«Створено систему, яка запроваджує щорічне підвищення пенсій в автоматичному режимі. Підвищення відбуватиметься за єдиним підходом і становитиме 50% від зростання середньої зарплати, плюс 50% від збільшення рівня інфляції. Це дасть змогу збільшувати розмір пенсій, повністю перекриваючи рівень інфляції, і навіть більше. За попередніми розрахунками, у 2019 році таке підвищення становитиме майже 20% до розміру пенсій», — заявив чиновник. Про автоматичний режим ми вже чули. А редакційна пошта щодня приносить листи обурених пенсіонерів, котрі ніяк не «нахваляться» підвищенням у 60—100 гривень.
Багато це чи мало, можна судити, ознайомившись з повідомленням Української асоціації постачальників торговельних мереж. У 2017 році всі види м’яса в Україні подорожчали на 28—67%. Свинина і яловичина додали в ціні по 28 грн за кілограм, сало — 27 грн, ковбаса варена — 15 грн, а курка в тушці — 12 грн. Отже, як стверджують експерти, яловичина з кісткою в середньому коштує майже 120 грн/кг, свинина — понад 100 грн/кг, сало — 68 грн/кг, варена ковбаса — 76 грн/кг, а курка — 54 грн/кг.
Ціни, що наводять в асоціації, чомусь значно — у менший бік — відрізняються від тих, що ми бачимо на етикетках продуктів. Напевно, і вони виконують чиєсь замовлення! Де ви бачили сало по 68 грн та варену ковбасу по 76 грн? А якщо і бачили, то вас надурили: то не сало і не ковбаса!

Підсумовував Віктор БОНДАР.