На Полтавщині про завершення сезону цукроваріння фахівці департаменту агропромислового розвитку ОДА прозвітували за декаду до нового року. Згідно з оперативними даними, п’ять діючих у регіоні заводів прийняли на переробку півтора мільйона тонн буряків і видали «на-гора» 230,8 тис. тонн цукру. Це навіть більше, ніж очікували на початку збору врожаю — тоді орієнтувалися на 1,4 млн тонн коренів, які належало викопати.

Тож реальні підсумкові показники галузі спеціалісти називають досить пристойними. Звісно, вони не могли перевищувати здобутки попередніх урожайніших років насамперед через неймовірну посуху, яка панувала на полях краю навесні й улітку. Щоправда, від спопеляючих сонячних променів буряки «ховалися» у землю (на відміну, скажімо, від кукурудзи, до третини й більше врожаю якої «вивітрили» суховії). Особливо там, де аграрії насичували ґрунт органікою та іншими добривами і стежили за дотриманням технології.

Тож і врожайність цукристих виходила вельми строкатою. Якщо в більшості господарств регіону вона лише наближалася до 40 тонн із гектара чи трохи перетинала цей умовний рубіж, то, скажімо, в сільськогосподарському кооперативі «Радянський», що в Кобеляцькому районі, його зуміли «перестрибнути» фактично удвічі! Торік там зібрали майже рекордні 80 тонн солодких коренів з гектара при їхній цукристості 16,8 відсотка. До речі, нарощенню останнього показника посуха таки посприяла — вихід солодкого піску з поставленої цукроварам області сировини становив 15,2 відсотка.

Загалом сезон вирощування, збирання й переробки цукрових буряків, який завершився, обласні фахівці називають одним із найскладніших за останнє десятиріччя. Адже до посухи у період їхнього росту додавалися «заливні» дощі восени, які не дозволяли викопувати корені вчасно. За таких обставин механізаторам і водіям доводилося буквально «виривати» у негоди кожну сприятливу для роботи годину.

Чи позначаться ті плюси і мінуси виробничого циклу на наших гаманцях? Поки що зниження ціни на цукор (у деяких полтавських супермаркетах кілограм солодкого піску почали продавати дешевше 14 грн.) не може не тішити споживачів. При цьому окремі експерти радять особливо не «розслаблятись», оскільки, мовляв, ідеться про звичайні сезонні коливання вартості, коли зібраний і перероблений урожай «підпирає» накопичені раніше запаси.

Водночас спеціалісти профільного департаменту ОДА стверджують, що в цілому позитивні результати сезону не дають підстав для істотного подорожчання цукру й надалі.

Полтавська область.