Міністр фінансів Олександр Данилюк занепокоєний рішенням уряду скасувати акти Кабміну, спрямовані на інституційну реформу Державної фіскальної служби (ДФС), зокрема, на реорганізацію структури, залучення нових людей та остаточну ліквідацію податкової міліції. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці. «Планую виправити це непорозуміння», — додав міністр.

«У рамках поекту з комплексної реформи ДФС, що зараз втілюється Мінфіном спільно зі Службою, передбачені зміни операційних процесів: посилення IT складової, переведення послуг в он-лайн, автоматизацію процесів тощо.

Але це не дасть результату без системної реформи ДФС, для якої потрібна докорінна реформа структури, що в тому числі розірве корупційні зв’язки на місцях та дозволить залучити до роботи нових вмотивованих людей з правильними цінностями», — переконаний О. Данилюк.

За його інформацією, скасовані акти, зокрема, передбачали зменшення повноважень керівників обласних ДФС. «Чому це важливо? Зараз існують квоти, що передбачають розподілення посад в регіональних митницях та податкових між сферами впливу. Контролюючи регіональні органи ДФС, місцеві «князьки» та їхні друзі в Києві наживаються на бізнесі, відкатах, контрабанді та фактично гальмують економічний розвиток нашої країни. І саме ці групи інтересів зараз намагаються завадити змінам. Цього разу не вистачило сміливості розірвати ці зв’язки та реалізувати зміни», — констатував Данилюк.

Утім, він запевнив, що, незважаючи на скасування актів, реформа ДФС продовжиться. «Ті, хто сподівався, що рішення Кабміну — це кінець реформі, поспішили радіти. Я вже мав розмову з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, під час якої він запевнив у підтримці реформи ДФС. Прем’єр добре розуміє важливість цих змін для країни, її економіки та людей. Тому я впевнений, що виправлення цього непорозуміння стане поштовхом для швидших змін в ДФС», — запевнив міністр.

Нагадаємо, реформа ДФС — одна з ключових у країні. До 2020 року визначено дев’ять пріоритетних напрямів її розвитку. Один із них — створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи з аналізу корупційних ризиків і розробка стандартів поведінки для посад із високим корупційним ризиком.