ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 18 січня

Завершивши розгляд поправок, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» (№ 7163).

На початку обговорення секретар Комітету Верховної Ради з питань безпеки та оборони Іван Вінник поінформував про консультації щодо законопроекту № 7163, які було проведено після розгляду попередніх поправок, та повідомив, що досягнуто домовленості про повернення до 485-ї поправки, яка передбачає поширення обмежень не тільки на Донбас, а і на Крим.

Народний депутат Віктор Пинзеник, який вимагав поставити 485-ту поправку на підтвердження, пояснив, що у громадян України, які були змушені покинути Крим, тепер є проблеми з відкриттям депозитів, рахунків в українських банках, отриманням кредитів тощо. «Також є проблеми з тим, що деякі українські компанії обходять накладені торгові санкції», — сказав він.

 

Ірина Геращенко, Сергій Пашинський, Іван Вінник.

 

Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, голова депутатської фракції Радикальної партії Олег Ляшко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Народний депутат Рефат Чубаров, підтримавши цю пропозицію, наголосив, що робочу групу з підготовки пропозицій, зокрема щодо можливого скасування закону про вільну економічну зону «Крим», потрібно створити не пізніше 31 січня, щоб уже в лютому цей законопроект було подано на розгляд Верховної Ради.

Під час підсумкових виступів керівник фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов закликав парламентаріїв об’єднатися довкола ідеї посилення спротиву російській агресії та ухвалити цей законопроект.

Максим Бурбак («Народний фронт») зазначив, що голосування за цей законопроект — це ще один іспит для проукраїнської більшості у Верховній Раді. «Будьте політично відповідальними громадянами України та, незважаючи на фракції і політичні партії, віддайте свій голос за законопроект, який вперше визнає Росію країною-агресором та посилює нашу позицію в міжнародних судах», — звернувся він до колег.

Юрій Бойко повідомив, що Опозиційний блок не голосуватиме за цей законопроект, бо він «не вирішує питання завершення конфлікту на сході та повернення території і людей в Україну» та що «його прийняття призведе до порушення всіх міжнародних угод та домовленостей, які має Україна на шляху дипломатичного вирішення цього конфлікту».

Олег Березюк («Самопоміч») заявив, що фракція вимагає оголошення 15-хвилинної перерви для ознайомлення із поправками, зачитаними доповідачем Іваном Вінником.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко підкреслив, що минулої доби на східному фронті від російської зброї троє наших військових загинули, ще п’ятеро отримали поранення, але в парламенті досі є народні депутати, які не вважають Росію окупантом і вигадують приводи, щоб не голосувати за закон, який визнає Росію агресором. «Так звана «партія миру в Україні» — це пряма або таємна агентура Кремля, завдання якої — переконати українців, що треба погоджуватися на мир від Путіна на будь-яких принизливих для українців умовах», — сказав він.

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд зауважила, що після двох років обговорення вимоги «Самопомочі» про визнання Росії окупантом здавалося, що всі на це погодилися. «Але в цьому законі так багато махінацій, там немає дат, що невідомо, до яких наслідків це призведе. Бо якщо вважаєте, що немає торгівлі, а є переміщення товарів, то обстріли є переміщенням снарядів», — сказала вона та підкреслила, що доки не буде законних та конституційних рішень Президента про введення воєнного стану, про застосування Збройних Сил України та доки замість визнання війни буде проводитися АТО, це «наближає кримінальну відповідальність Президента та секретаря РНБО».

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що насправді є одна дата російської агресії проти України, яка стосується і Криму, і Донбасу. «Я хочу звернутися до наших військових — давайте оголосимо для деяких тут флеш-моб, щоб вони не принижували нашу армію, бо вона воює, а не торгує. Надішліть, будь ласка, цим товаришам фото з окопів, з бліндажів, на кордоні, щоб вони бачили, як ви воюєте. А що стосується переміщення зброї, то воно відбувається не через контрольно-пропускні пункти, а через 400 кілометрів неконтрольованого кордону з країною-агресором і саме там ми маємо влаштовувати редути, а не тут», — підкреслила вона.

Після завершення виступів представників фракцій та груп Іван Вінник повідомив, що від двох фракцій надійшла пропозиція до пункту 5 Перехідних і Прикінцевих положень законопроекту. «Ми пропонували в законах регуляторної дії виключити згадку про Російську Федерацію, тому що Україна може зазнати агресії від будь-кого і у такий спосіб ми хотіли підсилити цей законопроект. Але якщо сьогодні є згода фракцій, що ми вбачаємо загрозу виключно з боку Російської Федерації, то ми знімаємо пункт 5 про виключення по всьому тексту слів «Російська Федерація» та пропонуємо не враховувати його під час техніко-юридичного доопрацювання законопроекту», — повідомив він.

На пропозицію головуючого парламентарії проголосували за повернення до розгляду озвучених Іваном Вінником та Олексієм Рябчиним поправок та підтримали їх. Відтак 280 народних депутатів ухвалили законопроект «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» в цілому.

Також у цілому ухвалено законопроект «Про приватизацію державного майна» (№ 7066). Прем’єр Володимир Гройсман, який прибув до сесійної зали, щоб підтримати цей документ, наголосив, що саме державні підприємства є найбільшим джерелом корупції та неефективності.

Верховна Рада не змогла включити до порядку денного законопроект про Вищий антикорупційний суд України.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав присутніх у гостьовій ложі членів грузинської парламентської делегації на чолі з головою парламенту Грузії Іраклієм Кобахідзе. «У 2008 році, коли розпочалася російська агресія проти Грузії, ми не могли собі уявити, що через кілька років розпочнеться агресія проти нас. Сьогодні ми маємо спільні виклики по захисту нашого суверенітету, але також у нас спільний шлях до ЄС та НАТО і цим шляхом ми йдемо пліч-о-пліч. Я впевнений, що невдовзі настане той день, коли і Україна, і Грузія будуть повноправними членами і ЄС, і НАТО», — сказав він та побажав обом країнам успіху у спільній боротьбі.

Довідково

Згідно із законопроектом № 7163, дії Російської Федерації на Донбасі названо збройною агресією та тимчасовою окупацією територій Донецької та Луганської областей, в межах яких збройні формування РФ та її окупаційної адміністрації встановили та здійснюють загальний ефективний контроль. Наголошується, що тимчасова окупація РФ територій України незалежно від її тривалості є незаконною та не створює для Російської Федерації жодних територіальних прав.

Відповідальність за моральну та матеріальну шкоду, завдану державі Україна, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, фізичним та юридичним особам, покладається на Російську Федерацію.