Так співається в колядці. І сьогодні воно прийшло — третє і завершальне свято Різдвяно-новорічного циклу — Водохреща (Богоявлення, Йордан). Після літургії, у пам’ять про хрещення Ісуса Христа в Йордані, православна церква проводить велике освячення води на річках, озерах. Вважається, що цього дня звичайна вода перетворюється на цілющу.

Як вказує Святе Письмо, 30-літній Ісус прийшов на річку Йордан, де Іоан Предтеча хрестив людей водою на знак очищення від гріхів, проповідуючи швидке пришестя Спасителя. Коли Ісус вийшов на берег, з небес пролунав голос Бога-Отця: «Цей є Син Мій улюблений...». І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси — Богоявлення. За християнським вченням саме так Бог з’явився у трьох іпостасях: Бог-Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба.

У містах і селах відбуваються багатолюдні хресні ходи до ріки, де заздалегідь підготовлено ополонку у вигляді хреста. Під час освячення скрізь лунають привітання: «Христос хрещається!» — «В річці Йордані!» Найсміливіші стрибають в ополонку (на знімку), бо вірять, що у святій, хоч і крижаній воді застудитися неможливо, і омовіння зцілить від хвороб. Це свято єднання і народження нових сподівань, адже очищуючись освяченою водою, ми немов заново народжуємося, позбавляючись негараздів.
Наступного дня після Водохреща вшановується Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана. У народі казали: «Прийшов Предтеча і забрав свята на плечі».

Людмила ОПАНАСЕНКО.
Фото Сергія КОВАЛЬУКА (з архіву «Голосу України»).