ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 19 січня

Роботу розпочали традиційно з урядової години. Однак перед тим Голова Верховної Ради привітав українців зі святом Водохреща. «Нехай Йорданська вода принесе очищення, сили та здоров’я кожному», — сказав він.

«Лікування кору не існує, — такими словами розпочала свій виступ 
в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. — Імунітет від хвороби створює вакцинація. Невакциновані діти та дорослі хворіють тяжко». Чиновниця повідомила таку статистику: за світовими даними, один із 900 хворих помирає від ускладнень, які спричиняє кір. 

У центрі — Валерія Заружко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 

Водночас у США після початку використання вакцин у 1963 році цю недугу майже повністю вдалося ліквідувати. У. Супрун повідомила про ще один у нашій країні летальний випадок від кору, який забрав уже восьме життя від початку спалаху. «Це трагедія нашого суспільства, коли люди помирають від хвороб, яким можна запобігти щепленням». Серед понад 1,3 мільйона вакцинованих протягом останнього року дітей не сталося жодного смертельного випадку.

В. о. міністра наголосила: спалах кору стався тому, що протягом останніх років вакцинація від кору серед українців не сягнула й 50 відсотків. У 2017 році ситуацію вдалося змінити і вперше за останні роки вакцинувати 87,8 відсотка дітей плановими щепленнями. Однак про складну ситуацію МОЗ інформував ще на початку минулого року, коли про перші випадки кору повідомили сусіди з Румунії. На той час у нашій країні залишалося трохи більше 796 тисяч доз вакцини, протягом року було завезено ще понад мільйон доз. У лютому 2017-го відбулася конференція «Елімінація кору та краснухи. Виклики й шляхи вирішення», в якій взяли участь майже три сотні учасників зі всіх куточків країни та міжнародні експерти. Влітку почала з’являтися перша інформація про стрімке зростання захворювання на Івано-Франківщині, Тернопільщині та Одещині. Починаючи з серпня працює оперативний штаб МОЗ з реагування на ситуацію із кором в Україні. Усю інформацію регулярно отримує Прем’єр-міністр, наголосила У. Супрун. Сукупно разом із плановою та позаплановою вакцинацією від кору торік щепили 1,3 мільйона дітей від одного року. Після повідомлень про спалах кору в Києві тільки за тиждень у столиці на вакцинацію прийшли 11,5 тисячі дітей.

Нині у медичних закладах є понад півмільйона доз вакцин, а в квітні очікується поставка ще мільйона доз і стільки ж у жовтні цього року. Зважаючи на ситуацію, працюють над тим, щоб організувати додаткову партію вакцини у більш стислі терміни. «Наукові дані свідчать, що у разі охоплення вакцинацією не менше 95 відсотків дітей та дорослих протягом місяця спалахи кору можуть припинитися», — сказала У. Супрун. Водночас виконуюча обов’язки міністра звернула увагу на те, що нині українці недостатньо охоплені щепленнями від інших серйозних недуг. «Вакцина у регіонах є, — наголосила чиновниця. — Невже чекатимемо спалаху інших хвороб, щоб покращити охоплення вакцинації».

У найближчому майбутньому МОЗ сподівається на низку кроків від Верховної Ради, наголосила У. Супрун. Передусім йдеться про зміни до законів, які регламентують питання вакцинації та посилюють відповідальність за відмову від вакцинації. Важливо також ухвалити нову національну програму імунізації. Чиновниця звернулася до народних депутатів із проханням брати участь в інформаційних кампаніях МОЗ і власним прикладом демонструвати свою прихильність до вакцинації.

Міністр культури Євген Нищук звернув увагу на те, що цього року ми вшановуватимемо пам’ять жертв тоталітаризму, штучного голоду, «жертв голодної війни проти українського народу». В уряді вже відбулося засідання організаційного комітету з підготовки і проведення заходів, приурочених до 85-х роковин Голодомору 1932-33 років. «Для нас справою честі є завершення будівництва Національного музею-меморіалу жертв Голодомору, — зауважив урядовець. — Поруч з іншими заходами введення в дію другої черги музею є пріоритетним». За його словами, йдеться не тільки про будівлю. Сучасний музей — нова форма донесення інформації та історичної правди. «Осмислення помилок та негативного досвіду — запорука здорового суспільства», — сказав Є. Нищук і наголосив: необхідно відтворити повну без купюр та замовчувань картину підступності комуністичної влади та її посібників — національних манкуртів. Відтак у планах міністерства — створення експозиції, оснащеної сучасною технікою та технологіями музею майбутнього.

Окремо міністр культури зупинився на підготовці до проведення міжнародної наукової конференції, яка на світовому рівні порушить тему Голодомору і Геноциду й залучить провідних істориків, публіцистів та блогерів. Нині ніхто не зацікавлений у замовчуванні правди, адже Росія на рівні керівників держави відроджує пам’ять про тиранів, запроваджує наскрізну цензуру слова, втілює загарбницьку політику, а це загрожує іншим країнам. «Ми схвалюємо дії для проведення міжнародної демографічної експертизи, результати якої вжахнуть своїми масштабами увесь цивілізований світ», — наголосив Є. Нищук. Він подякував Світовому конгресу українців за роботу в міжнародному інформаційному полі й назвав діаспору «потужним промоутером України». Міністр культури проанонсував конкурс на кращу сценарну ідею для створення нового художнього фільму про події 1932-33 років.

Відповідаючи на запитання народних депутатів, Перший віце-прем’єр міністр — міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів, зокрема, зауважив: протягом 2012—2016 років ми втратили 31,4 мільярда доларів експорту. Відколи для нас закрився російський ринок, уряд проводив велику роботу для переорієнтації експорту на країни Європи, Африки, Азії та у США. Як наслідок — показники минулого року свідчать про зростання цього економічного показника.

Учора парламентарії працювали без перерви. Одразу після години запитань до уряду вони заслухали перелік депутатських запитів та звернень, а потім виступили з трибуни з різних питань. 

Затим Голова Верховної Ради Андрій Парубій підбив підсумки роботи сьомої сесії Верховної Ради восьмого скликання. «Вона була складна, як і всі сесії нашого скликання, — сказав очільник парламенту. — Однак усі ми продемонстрували продуктивну роботу».

Після виступу глави законодавчого органу влади сьому сесію оголосили закритою.

Цифри

Протягом 2017-го в Україні зареєстровано 4782 випадки кору. За два тижні 2018 року вже зареєстровано 1285 хворих дорослих та дітей. Найбільше із них — в Івано-Франківській області. Тут зареєстровано 275 випадків недуги, у Чернівецькій — 274, на Закарпатті — 194, в Одеській області зафіксовано 157 випадків захворювання на кір. У Києві від початку року зареєстровано 84 хворих.