Весь минулий рік нас тішили обіцянками переглянути сумнозвісну формулу «Роттердам плюс», за якою розраховують вартість вугілля для вітчизняних теплоелектростанцій. Генеральний прокурор України Юрій Луценко з блакитних екранів, радіоефірів та з газетних шпальт запевняв співгромадян, що прийшов час розібратися і вивести на чисту воду всіх, хто зловживає і вводить в оману споживачів. Застосування, мовляв, формули несе корупційну загрозу для України! Так і казав: «корупційну загрозу»...

Ні, ми в жодному разі не сумніваємося у правильності слів Генпрокурора і не піддаємо сумніву його твердження. Якщо Юрій Віталійович висловив таку думку, значить, у нього на те були підстави. Більше того, свого часу Генеральний прокурор доручив провести перевірку діяльності Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Зокрема щодо обґрунтованості встановлених цін на газ і роботи формули «Роттердам плюс». Перевірили? Пересвідчилися? Про результати щось не чути...
Можливо, хтось ще не відає, що отой «плюс» у трактуванні славнозвісної «роттердамської» формули означає не що інше, як оплату транспортування палива з Нідерландів в Україну. Хоча відомо, що звідти вугілля ніхто не возить. Та й навіщо, адже в ОРДЛО можна купити значно дешевше, а вже продати за європейськими цінами... Але. Оскільки Юрій Віталійович сказав «а», то слід казати й «б». Це за нього зробили детективи НАБУ. Співвітчизники, що бодай час від часу стежать за розвитком подій, пам’ятають звитяжну операцію в середині серпня минулого року. Очільник Нацкомісії Дмитро Вовк на всіх телеканалах розповідав тоді, що представники силових структур вибили двері до приміщення нацкомісії. За словами Вовка, з самої будівлі НКРЕКП не випускали працівників, відібрали у них мобільні телефони, а ще — не дозволяли повідомляти про поточну ситуацію.
Дмитро Вовк жалівся тоді, що через дії правоохоронців було зірвано надважливе засідання НКРЕКП. На тому — крапка. Тобто мовчанка. Жодної інформації про результати операції. Єдине, на що спромоглися в НАБУ, це проінформувати: «У березні 2016-го НКРЕКП затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Відповідно до неї вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою: «вартість вугілля у порту міста Роттердам плюс вартість його доставки в Україну». Це і вплинуло на підвищення ціни на електроенергію...» Про саму операцію і її наслідки — жодного слова.
Незрозуміло — навіщо було влаштовувати ці маски-шоу на очах у громадськості заради такого сумнівного результату. Точніше, повної його відсутності. Бо що далі? Розслідували? Знайшли винних? Покарали? А головне — формулу, пам’ятаєте, що «несе корупційну загрозу для України», хтось взявся скасувати?! Ні й ще раз ні!
Натомість трохи згодом Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості за участю НКРЕКП перевірити доцільність формули «Роттердам плюс доставка» при закупівлі вугілля для виробництва електроенергії. «Я хотів би, щоб Міністерство енергетики та НКРЕКУ розібралися, як формується ціна на вугілля, чому визначена формула «Роттердам плюс доставка», який вихід є з цієї ситуації», — сказав він. Далі — більше! Прем’єр-міністр вже не просив — наказував:
«Зробити це... терміново, даю один тиждень... внести пропозиції, які розглянуть і Президент, і уряд, щоб врегулювати цю проблему». Було це у червні, здається. Тоді ж прем’єр повідомив, що «...Президент також стурбований цим питанням...»
Підсумуємо. Генеральний прокурор висловив своє невдоволення. НАБУ зацікавилося ситуацією, Прем’єр-міністр, а з його слів, і Президент не у захваті від формули «Роттердам плюс». Перші особи держави стурбовані, прем’єр дає один тиждень... І що? Можливо, так воно і має бути, але за нормальною людською логікою, здавалося б, якщо всі державні мужі бачать у тім зло, то час діяти, а не творити заклинання!
За даними експертів, ціна вугілля за формулою «Роттердам плюс» приблизно 63 долари за тонну, тоді як ціна без застосування формули майже 45 доларів. Як ми вже казали, з Роттердама, звісно, ніхто вугілля не возить, а під шумок згорнули закупки з Південної Африки, Австралії, Канади та США. Навіщо, адже в Росії можна купити дешевше. І, погодьтеся, ніхто його у Роттердам не везтиме, щоб доточити отой сумнозвісний «+».
А тепер трохи статистики. За митними даними Державної фіскальної служби минулого року експорт українського вугілля здійснювався переважно... в Росію. Водночас минулоріч Україна імпортувала майже 20 млн т вугілля    на понад $2,7 млрд. Далі — увага!!!
З Росії за цей період було імпортовано вугілля на 1 552,196 млн дол. (56,57%), із США — мало не удвічі менше — на 682,014 млн дол. (24,85%), з Канади — на 182,200 млн дол. (6,64%), з інших країн — на 327,653 млн дол. (11,94%).
Нагадаємо, Україна почала потребувати імпортного вугілля після втрати контролю над частиною Донбасу. За словами міністра енергетики Ігоря Насалика, антрацитове вугілля Україна отримує тільки з-за кордону. Додамо, що з переобладнанням котелень під дешевше газове вугілля, крім гучних розмов і грандіозних планів, поки що не склалося. Одне слово — хоч кожен у застосуванні формули бачить зло — далі обіцянок, порожніх балачок і костюмованих слідчих дій за цілий рік не просунулися ні на йоту!
І насамкінець. Провідні вітчизняні експерти сходяться на думці, що у НАБУ просто немає потрібних фахівців, тому розслідувати справу буде вкрай складно. Єдиний вихід — залучати іноземних або вітчизняних, які зможуть проаналізувати процедуру з економічної та енергетичної точок зору і те, наскільки адекватним є застосування формули «Роттердам плюс». Ідеальним було б її анулювання. Однак довести будь-чию вину і вигоду практично неможливо... Коротше кажучи, завершиться цей процес нескоро...
А крайнім, хоч як це сумно, залишається дисциплінований український споживач.

Віктор БОНДАР.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 

ЦИФРА

Завдяки застосуванню формули теплові генерації, а це — ДТЕК Ріната Ахметова і державна «Центренерго», продають електроенергію на 15—20% дорожче. З урахуванням ПДВ новий тариф для них становить майже 130 копійок за 1 кВт . год. До цього він був 118 копійок за 1 кВт . год.