З’ясовується, що чесний хлібороб, який став жертвою злочину, запросто може перетворитися з потерпілого фактично на підозрюваного і втратити все, що заробив чесною працею. Саме в таку оказію й потрапив фермер із Чаплинського району Херсонщини та депутат тамтешньої райради Петро Лабенок. Ще у квітні минулого року Петро Іванович взяв в іншого фермерського господарства «Оазис Півдня» майже чотириста гектарів землі на зрошенні в суборенду для вирощування сої. Він і його працівники зорали землю, що до того заросла бур’янами, рекультивували ґрунт, внесли органічні добрива і висадили насіння. Вкладення в ділянку й її зрошення коштувало понад п’ятнадцять мільйонів гривень — фермер сподівався на гарний урожай і виручку від його продажу, який би дав змогу сповна окупити витрати. Та не так склалося, як гадалося.

26 серпня 2017 року Петру Лабенку зателефонували земляки, що охороняли його поля. Дзвінок його шокував: на полях з’явилися невідомо чиї комбайни, водії яких мали намір збирати його врожай. Тоді їх відігнали, однак уже наступного дня комбайни з’явилися повторно, причому з «групою підтримки» із сімдесяти людей на чолі з адвокатом Костянтином К. Багато хто із незваних гостей виявилися ще й озброєні автоматами, пістолетами, газовими балончиками та кийками.

Захищаючи своє майно, фермер безстрашно перепинив дорогу комбайнам. Отут на нього накинулася вся ця юрба. Били кулаками, ногами, прикладами зброї, кийками, пшикали в обличчя сльозогінним газом. І мало не добили: Петро Іванович опинився в реанімації з дуже тяжкою черепно-мозковою травмою, переломами трьох ребер, опіками дихальних шляхів, забиттям внутрішніх органів і больовим шоком. А поки пацієнт боровся за життя, частину його врожаю зібрали ті самі «невідомі» комбайни. І більша його частина була вивезена вантажівками. Щоправда, викликані співробітники поліції «затримали» частину сої, що залишилася, — понад двохсот тонн загальною вартістю два мільйони гривень.

Кримінальне провадження за фактами самоуправства та групового хуліганства передали до слідчого управління ГУ Нацполіції Херсонщини. Але минуло вже майже півроку, а ніхто з винуватців і організаторів нападу на фермера з депутатським мандатом не те що  не був покараний, а навіть не постав перед судом для винесення вироку. Причому винна в цій тяганині аж ніяк не поліція, і не обласна прокуратура. Як тільки слідство вийшло на конкретних замовників злочину і встановило всіх його виконавців, як «у гру» вступили правоохоронці зовсім іншої «вагової категорії».

А саме: заступник начальника відділу управління Генеральної інспекції Генпрокуратури України Андрій Синюк звернувся в Печерський райсуд Києва із клопотанням про проведення обшуків — у кого б ви думали? Аж ніяк не в тих, хто бив Петра Лабенка та віднімав у нього вирощений урожай. А в самого Петра Івановича (приміщень ФГ «Лабенок»), слідчого з його справи Сергія Синякова і прокурора, що здійснює нагляд за цією справою, Ігоря Мельника. У постанові Печерського райсуду від 6 грудня 2017 року чітко сказано: «Досудовим розслідуванням установлено, що посадові особи ГУ НП у Херсонській області спільно з посадовими особами прокуратури Херсонської області, діючи в інтересах посадових осіб і засновників ФГ «Оазис Півдня»... і ФГ «Лабенок»... шляхом зловживання службовим становищем за допомогою колишнього головного бухгалтера ТОВ «Глобал Інвест»... вчинили дії, спрямовані на заволодіння вищевказаними особами майном ТОВ «Глобал Інвест» (кінець цитати).

Якщо дотримуватися логіки чоловічка з Генпрокуратури, саме побитий і обікрадений Петро Лабенок є запеклим злочинцем. Але в чому ж його злочин: у тому, що уклав договори суборенди, за те, що фермер Лабенок вів господарську діяльність, оформивши всі необхідні документи на полив, користування електроенергією, до копієчки виплачував усі податки. То може, провина Петра Івановича лише в тому, що він повірив в існування закону на українських теренах?

А в чому ж провина слідчого та прокурора? Читаємо постанову суду далі: «У ході здійснення досудового розслідування з вищезазначеного кримінального провадження старший слідчий відділу розслідувань злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУ НП у Херсонській області Синяков С. В. за погодженням із прокурором відділу прокуратури Херсонської області Мельником І. В. протягом серпня-жовтня 2017 року неодноразово звертався до слідчого судді Херсонського міського суду Херсонської області із клопотанням про проведення обшуків за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Глобал Інвест», накладення арешту на майно даного підприємства і передачу майна підприємства на відповідальне зберігання ФГ

«Лабенок» (кінець цитати). Але даруйте, панове: якщо у слідчого були підстави вважати, що сліди нападу на фермера ведуть до хазяїв або представників ТОВ «Глобал Інвест», що претендували на ділянку, засіяну Петром Лабенком, то що він мав робити — цілувати їх нижче пояса?

Тобто фактично слідчий і прокурор потрапили під підозру винятково за те, що... чесно виконали свою роботу.

Хай би там як було, але втручання чиновника з Генпрокуратури чудово зіграло на руку саме кривдникам Петра Лабенка. Адже під час обшуку ГПУ вилучила матеріали слідства і вивезла в невідомому напрямку. Таким чином, справу зупинено, соя тихенько догниває під арештом. А в самого Петра Івановича також провели обшук. Причому як «речдокази» вилучили два мобільні телефони його дружини Оксани і її ж особистий ноутбук. Хоча ні співзасновником, ні працівником ФГ «Лабенок» вона не є і ніколи не була.

Тепер Петро Лабенок тричі прокляв той день, коли вирішив взяти землю в суборенду і вирощувати на ній сою. Адже за свою працю він одержав не тільки колосальні збитки, а й травми, через які депутат Чаплинської райради вже чотири рази лежав у лікарні, страждає на постійні головні болі, серцеві напади. Після «газової атаки» на полі йому, як і раніше, важко дихати — не до кінця пройшли опіки верхніх дихальних шляхів. Але найбільше у фермера болить душа. І як тут не згадати гірке українське прислів’я: За моє  жито мене ж і бито?

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.