Бойовики продовжують порушувати домовленості про перемир’я та ведуть вогонь із забороненої Мінськими угодами зброї. За даними прес-центру штабу АТО, останню добу (станом на ранок 5.02) на донецькому напрямку окупанти застосували важкі 120-мм міномети по наших позиціях неподалік Кам’янки та Новотроїцького. Поблизу Водяного обстріляли опорні пункти з ручних протитанкових гранатометів. У вечірній час активізувалися біля шахти Бутівка. У цьому районі російські найманці випустили понад 40 мін калібру 82-мм та стріляли з гранатометів. На луганському напрямку зі стрілецької зброї вели вогонь біля Зайцевого.
«Унаслідок цих злочинних дій поранень зазнали двоє українських захисників, ще один отримав бойове травмування. Військовослужбовцям надано необхідний обсяг медичної допомоги. Лікарі кваліфікують стан їхнього здоров’я як задовільний», — зазначили в штабі АТО.
Про останні події на передовій розповів боєць ЗСУ (місце дислокації — район Маріуполя): «Ситуація під контролем. Зранку обстрілів не було. Однак сказати, що «режим тиші» діє, не можна. Орки його ніколи не дотримуються. Зазвичай стріляють з великокаліберних кулеметів, АГС, підствольних гранатометів. Прострілюють — намагаються з’ясувати, де ми є. На вихідних випустили декілька десятків мін 82-го калібру. Диверсійні групи постійно провокують нас. Нещодавно їм вдалося впритул підійти до нашого опорника: відкрили вогонь з гранатометів, двоє наших побратимів отримали поранення. У світлу пору постійно працює снайпер. Зараз окупанти активно зводять інженерні укріплення — вогневі точки. Будують усе за нормативами, за стандартами, це люди, які вміють воювати. Усі знають, звідкіля ці військові приїхали. У них на озброєнні новітні безпілотники. Вони оснащені хорошими камерами, які, незважаючи на погану видимість, можуть у режимі реального часу знімати наші позиції. Усе це свідчить, що РФ не збирається залишати нашу землю. Війна триває»...
Не встигли ЗМІ обговорити інформацію про визволення від бойовиків ЛНР села Новоолександрівка поблизу Попасної, як від волонтерів днями надійшла нова інформація: ЗСУ взяли під контроль ще одне село в цьому районі — Катеринівку. Після бойових дій 2014—
2015-х років населений пункт було номінально приєднано до контрольованої Україною частини Луганської області, але фактично він залишився в «сірій зоні». Підрозділи наших військових тут не дислокувалися, але й бойовиків також не було. За даними волонтерів, визволення села відбувалося за тим самим сценарієм, що й деокупація Новолуганського на Світлодарській дузі в грудні 2016-го: бійці ЗСУ зайшли у село і встановили там вогневі позиції.
Ось як прокоментували цю інформацію в штабі АТО: 
«Повідомляємо, що населений пункт Катеринівка Луганської області, який розташований поблизу лінії розмежування, уже тривалий час підконтрольний Україні. Військовослужбовці Збройних Сил України допомагають місцевому населенню у вирішенні нагальних питань та поверненні до мирного життя», — зазначили там.