Після оголошення у вівторок президентом Польщі Анджеєм Дудою рішення щодо підписання суперечливих, на думку Тель-Авіва, Вашингтона та Києва, статей закону про Інститут національної пам’яті — Комісію переслідування злочинів проти польського народу, реакція Ізраїлю та США була дуже оперативною.

Як на диво, це одностайно відзначили різні коментатори, реакція Тель-Авіва характеризувалась неочікуваною стриманістю. Ізраїльське зовнішньополітичне відомство видало комюніке, яке опублікувало на сайті відомства та в Твіттері. У документі нагадується, що МЗС «висловлювало побоювання» у зв’язку з внесенням змін до закону про польський ІНП, та підкреслюється: «Ізраїль зафіксував факт, що президент Анджей Дуда хоче відправити новий законодавчий акт до Конституційного суду з метою отримання роз’яснень та по-правок». Наголосивши: керуючись тим, що обидві країни несуть «спільну відповідальність за проведення досліджень та збереження пам’яті про Голокост», у ізраїльському МЗС запевнили, що попри застереження до нововведень до підписаного президентом закону, «Ізраїль надалі продовжує діалог з польськими органами влади», та висловили «надію, що у відведений на розгляд питання судом період часу» країнам «вдасться узгодити зміни і поправки».

У відповідь на підписання закону (керівник Бюро забезпечення роботи президента РП Кшиштоф Щерський підтвердив у вівторок пополудні, що Анджей Дуда підписав закон про ІНП) Державний департамент США оприлюднив на офіційному акаунті у Твіттері заяву керівника відомства Рекса Тіллерсона. «Сполучені Штати розчаровані тим, що польський президент підписав закон, яким вводиться покарання за приписування нацистських злочинів польській державі. Розуміємо, що закон буде скерований до Конституційного суду. Набуття чинності цим законом значно вплине на свободу слова та можливість проведення дослідної роботи» — читаємо в документі. «Сполучені Штати усвідомлюють той факт, що використання терміна «польські табори смерті» є болючим і вводить в оману, однак Польща як важливий союзник США повинна дотримуватись усіх громадянських свобод» — наголосив Тіллерсон і додав: «Віримо, що відкрита дискусія i освіта — найкращі засоби для уникнення помилкових визначень».

До слова, тема нововведень у польському законі про ІНП порушувалася також під час зустрічі прес-секретаря Держдепартаменту США з журналістами. Хезер Нойєрт повідомила, що «на лінії Вашингтон—Варшава продовжуватимуться переговори з цього питання», наголосивши при цьому, що це можуть бути «жорсткі переговори, оскільки Сполучені Штати серйозно занепокоєні ситуацією».
Розкритикував закон, назвавши його «неправильним», і глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан. В ефірі BFM TV він заявив, що переписування історії «ніколи не є хорошою ідеєю».

Тим часом глава зовнішньополітичного відомства Польщі Яцек Чапутовіч звертає увагу співвітчизників, що Варшава має в питанні закону про ІНП «дуже важливого союзника в особі Німеччини», яка підтвердила, що в цьому спорі Німеччина буде на боці Польщі. Такі коментарі для вітчизняних ЗМІ глава польського зовнішньополітичного відомства зробив після телефонної розмови з німецьким візаві Зігмаром Габріелем. Німецький міністр заявив однозначно: «Визначення «польські табори смерті» є неправдивим. Це організоване масове вбивство було здійснене нашою країною і ніким іншим, а наявність окремих колаборантів нічого у цій справі не змінює».

Тим часом німецькі коментатори відрізняються у своїх оцінках рішення президента Дуди: одні вбачають у ньому шанс вийти із конфлікту, зберігаючи обличчя, натомість інші застерігають, що нові положення закону матимуть негативні наслідки.

Варшава.